TAIDEKURSSIT

Liisa Tuimala

Voiko akvarelleilla maalata kankaalle?


Akvarellit tehdään perinteisesti paperille. Papereita on jos jonkin moisia, ja useimmilla maalareilla on omat suosikkipaperinsa teostensa tekemiseen. Erilaiset paperit aikaansaavat teoksiin erilaista tekstuuria ja paperin ominaisuuksista riippuen vesi käyttäytyy pinnalla omalla, uniikilla tavallaan. Jotkut paperit imevät vettä ja väripigmenttejä sisäänsä kuin sieni, toiset kastuvat hitaammin. Mutta voiko akvarelleilla maalata kankaalle? Miten maalaaminen kankaalle eroaa paperille maalaamisesta? Mitä asioita kankaalle maalattaessa pitäisi huomioida? Käyn tässä tekstissä läpi muutamia kankaalle maalaamiseen liittyviä piirteitä.

Jutun loppupuolelta löydät videon, jossa testaan vesivärejä pohjustetulle kangaspahvipohjalle.


Kangas akvarellimaalauksen pohjana – eroja ja hyötyjä

Kankaalle siis todellakin voi maalata vesiväreillä. Kangas eroaa maalauspohjana merkittävästi paperista ja tämä ero näkyy niin maalaamisen aikana kuin lopputuloksessakin. Keskeiset erot ovat:

  • Kankaalla voit pyyhkiä ja pestä väriä pois vaivattomasti. Virheiden korjailu ja värin poistaminen kirkkaiden alueiden aikaansaamiseksi on helppoa.

  • Kangas kestää kovaa käsittelyä ilman, että pinta vaurioituu.
  • Kankaalla värit jäävät pintaan. Kun maalaat värikerrosta toisen päälle, alla oleva kerros alkaa helposti liueta irti. Tämä on etu teoksen korjailussa ja värin poistossa, mutta haittaa kerroksittaisessa työskentelyssä.
  • Myös vesi liikkuu pinnalla, eikä imeydy pohjaan kuten paperilla maalattaessa. Maalaaminen ja veden käyttäytyminen tuntuvat erilaiselta. Jos vettä on liikaa, se saattaa lainehtia kankaan pinnalla.
  • Maalaamisessa on piirteitä, jotka muistuttavat öljy- ja akryylimaalausta. Väriä on esimerkiksi mahdollista hieroa kuivalla ja karhealla siveltimellä kankaalle, jolloin syntyy muille tekniikoille tyypillistä jälkeä. Tämä voi olla erittain mielenkiintoinen lisä akvarellimaalauksen lopputulokseen.
  • Kankaalle on mahdollista maalata intensiivisellä värinkäytöllä ilman, että teos näyttää heti tukkoiselta.
  • Kankaalle maalattuja teoksia ei ole välttämätöntä kehystää lasin alle.


Minusta merkittävin ero liittyy siihen, että kankaalle maalattaessa vesi ei imeydy alustaan. Tämä muuttaa koko maalauskokemuksen aivan erilaiseksi. Käytännön maalaustyössä iso etu on se, että teosta on mahdollista korjailla. Kankaan ja värien imeytymättömyyden ansiosta saadaan lisäksi uudenlaisia mahdollisuuksia hallita maalausjälkeä. Kankaalle maalatut akvarellit myös näyttävät erilaisilta kuin paperille maalatut. Huomaat tämän, kun katsot tämän jutun ensimmäistä kuvaa. Olen maalannut maiseman vesiväreillä Pinko-maalauspohjalle ja jälki on jotain ihan muuta kuin mitä odotamme akvarellimaalaukselta. Kankaalla ilmavuus ja keveys vähenevät, mutta toisaalta voidaan luoda hyvin intensiivisiä ja värikylläisiä teoksia, jotka näyttävät rikkailta.


Kankaalle maalaaminen – pohjustus

Voit maalata vesiväreillä mille tahansa maalauspohjalle, joille maalaisit akryyli- tai öljymaaleillakin. Kyseessä voi olla kangaspohja, jonka olet rakentanut kiilapuiden avulla itse, tai valmiina ostamasi taulupohja. Olipa pohja mikä tahansa, kangas pitää kuitenkin pohjustaa niin, että se on ihanteellinen vesivärityöskentelyyn. Tätä varten löytyy omat akvarellipohjusteensa.

Akvarellipohjusteen idea on sama kuin gessossa. Pohjustetta levitetään maalauspohjalle tasainen kerros, minkä jälkeen pohjan annetaan kuivua. Suositus on, että pohjustetta levitettäisiin maalauspohjalle ainakin kolme kerrosta, jotta pohjasta tulee mahdollisimman hyvä. Jokaisen kerroksen annetaan kuivua läpikotaisin ennen seuraavan kerroksen levittämistä.

Kun pohjustustyö on tehty ja viimeinenkin kerros on kuivunut, kankaalle voi alkaa maalata. Akvarellipohjuste eroaa tavallisesta gessosta siinä, että se tekee pohjasta imukykyisemmän. Värit tarttuvat pohjaan kiinni paremmin ja imeytyvät siihen enemmän. Akvarellipohjuste saa siis aikaan sen, että kankaan pinnasta tulee ominaisuuksiltaan enemmän "paperin kaltainen".


Akvarellipohjustetta voi käyttää mille tahansa rasvattomalle pinnalle, kuten puulle, kankaalle ja pahville. Pohjustetta on saatavana sileänä ja karkeana. Suomesta akvarellipohjustetta saa ainakin Temperalta. Minun suosikkiverkkokauppani ulkomailla on Jackson's Art, ja tästä verkkokaupasta olen tilannut Schmincken valmistamaa akvarellipohjustetta. Schmincken lisäksi akvarellipohjustetta löytyy muun muassa Goldenilta ja Daniel Smithiltä. Laitan tähän linkin Jackson's Artin sivuille, jossa on listattuna kaikki heidän myymänsä vesiväripohjusteet. Samoja tavaroita saa toki muualtakin, mutta tämä listaus antaa hyvän yleiskatsauksen erilaisiin vaihtoehtoihin.

Daniel Smithillä on valkoisen pohjusteen lisäksi myös sävytettyä pohjustetta. Jos siis haluat maalata jollekin muulle kuin valkoiselle, sekin onnistuu. Voit sävyttää pohjusteen myös itse vesiväreillä tai akryyliväreillä.


Akvarellikangas ja akvarellimaalauksen valmispohjat

Jos et halua pohjustaa kangasta itse, voit hankkia valmiiksi pohjustettua akvarellikangasta tai siitä tehtyjä valmiita pohjia. Tempera myy Fredrixin akvarellikangasta rullissa. Suomesta akvarellimaalaukseen soveltuvia valmispohjia löytyy sen sijaan vähän kehnosti, mutta jos suuntaa katseensa ulkomaille, saatavana on jos jonkinmoisia vesivärimaalaukseen tarkoitettuja pohjia ja alustoja. Monet maalarit tuntuvat suosivan Fredrixin pohjia, ja näitä saa esimerkiksi Cheap Joelta. Tästä kaupasta olen itsekin tilannut joskus jotain, ja hyvin tulivat tavarat perille.

Akvarellit kankaalle – testailua!

Näytän videolla, miten vesivärit käyttäytyvät pohjustetulla kankaalla.


Varteenotettava idea

Vesivärimaalaus kankaalle on siis varsin toimiva idea. Jos olet tehnyt akvarelleja tähän asti vain paperille, kokeile vaihteeksi kangaspohjaa. Erilaisen pohjan käyttäminen muuttaa koko maalauskokemuksen ihan uudeksi ja tarjoaa maalarille uusia ulottuvuuksia. Kun maalaa kankaalle, pääsee eroon akvarellimaalaukseen tyypillisesti liittyvistä sudenkuopista, kuten teosten menemisestä pilalle pienestäkin virheestä. Kuka tietää, vaikka juuri tästä tavasta tulisi se sinun oma, uniikki juttusi.

Maalausterveisin,

Liisa

 

Liity kursseillemme ja vie taitosi uudelle tasolle!