TAIDEKURSSIT

Tuomas Tuimala | 31.1.2018

Vääränlaista harjoittelua?Intohimoisena piirtäjänä ja ikuisena tutkijaluonteena katson taiteen oppimista mielenkiinnolla myös aivojen näkökulmasta. Nyt seuraakin pieni varoituksen sana toistamisesta.

Runsas ja jatkuva toistaminen on uudenoppimisen edellytys ja vauhdittaja. Aivot eivät kuitenkaan erota oikeaa suoritusta väärästä. Jos balettitanssija harjoittelee piruetin monimutkaisen liikesarjan teknisesti väärin, väärin se aivoihin myös ratautuu.

Poisoppiminen vääristä tavoista on tutkitusti huomattavasti hankalampaa kuin uuden oppiminen puhtaalta pöydältä. Siksi harjoittelun laadulla on ratkaiseva merkitys uuden taidon tehokkaassa oppimisessa.

Miten taiteilija sitten voisi harjoitella väärin? Otetaanpa esimerkiksi ihmisen mittasuhteet. Jos taiteilija haluaa oppia mittasuhteet oikein, hänen kannattaa varmistaa heti harjoittelun alkuvaiheessa, että mitat ovat kunnossa. Pitkään jatkuva harjoittelu päin prinkkalaa olevilla mittasuhteilla opettaisi taiteilijan nimittäin piirtämään mittasuhteet väärin myös jatkossa. Poisoppiminen olisi työlästä, ja kuvat ihmisistä ilmentyisivät taiteilijan teoksiin jatkuvasti oudon näköisinä lähes väkisin. Vanhoista malleista on hankala päästä eroon. Joten mikäli hassun näköiset ihmishahmot eivät ole tavoitteesi, varmista mahdollisimman aikaisessa vaiheessa, että tunnet mittasuhteet oikein.

Hyväksi tuleminen vaatii siis hyvää harjoittelua. Jos teet taidetta, kysy itseltäsi: Mikä on tavoitteeni? Mikä on se tekninen taso, jonka haluan saavuttaa? Kuinka voisin välttää mahdolliset sudenkuopat? Miten voisin varmistaa, että etenen kohti tavoitettani mahdollisimman optimaalisesti?

Terveisin,

Tuomas Tuimala

 

TAIDEKURSSIEN KURSSIT

Taidekurssien maalaus- ja piirustuskursseilla opiskelemme perustekniikoiden lisäksi aiheita myös pintaa syvemmältä. Sen lisäksi, että opettelemme käyttämään välineitä ja tarvikkeita sekä opimme perusteet kauniiden kuvien synnyttämiseen, syvennämme taiteellista itseilmaisua pohtimalla luovuutta, luomisprosessia, ideointia, taiteilijuutta ja sitä, mikä suhde itsellä on oman taiteen tekemiseen. Kursseillamme kehityt tietenkin teknisesti, mutta tekniikoiden hallitsemisen lisäksi opit uutta myös itsestäsi ja omasta taiteestasi.

Katso kurssivalikoimamme alta ja liity mukaan onnistujiin!