TAIDEKURSSIT

Tuomas Tuimala | 31.1.2018

Toistojen merkitys uuden taidon oppimisessaVanha sanonta kuuluu: Repetitio mater studiorum est. Toisto on oppimisen äiti.

Jokainen ymmärtää intuitiivisesti, että toisto on yksi harjoittelun perusperiaatteista ja välttämätön asia todellisen oppimisen kannalta. Mutta kuinka paljon harjoittelua tarvitaan? Onko olemassa jokin "maaginen toistojen lukumäärä", jonka saavutettuaan voi sanoa hallitsevansa uuden taidon? Entä mitä aivoissa tapahtuu, kun harjoittelemme jotain taitoa?


Pysyviä muutoksia aivoissa

Taitojen oppiminen saa aikaan aivoissa pysyviä muutoksia. Toistuvan harjoittelun myötä aivoihin muodustuu malleja. Nämä mallit ovat uusia hermosolujen muodostamia verkostoja aivoissa, joita harjoittelu vahvistaa. Vähitellen saavutetaan automaation taso, jonka jälkeen taito löytyy aivoista aina tarvittaessa. Kun automaatio on saavutettu, taidon pystyy suorittamaan vaivattomasti. Taito on siis syöpynyt pysyvästi osaksi aivojen rakennetta. Tässä vaiheessa voidaan jo sanoa, että henkilö hallitsee taidon. Mutta kuinka paljon toistokertoja tarvitaan tämän tason saavuttamiseen?

Mitään yhtä ja ainutta lukumäärää ei ole olemassa. Eri lähteet antavat erilaisia lukuja: 1000, 3000, 5000 ja 10 000 toistokertaa. Käytäntö on osoittanut, että tarkka toistomäärä vaihtelee yksilön ja olosuhteiden mukaan. Todellinen avain onkin säännöllinen harjoittelu. Jos mahdollista, harjoitella kannattaa päivittäin.

Miten tätä voisi soveltaa piirtämisen opiskelussa? Piirrä joka päivä jotakin. Tee luonnoksia, treenaa tarkkuutta ja jäljennä näkemääsi. Istu alas luonnoslehtiö kourassa ja piirrä pöydällä olevat esineet. Harjoittele valon ja varjon ilmentämistä. Älä anna viikkojen kulua ohi tekemättä mitään, jos haluat oppia uuden taidon.

Terveisin,

Tuomas Tuimala

 

TAIDEKURSSIEN KURSSIT

Taidekurssien maalaus- ja piirustuskursseilla opiskelemme perustekniikoiden lisäksi aiheita myös pintaa syvemmältä. Sen lisäksi, että opettelemme käyttämään välineitä ja tarvikkeita sekä opimme perusteet kauniiden kuvien synnyttämiseen, syvennämme taiteellista itseilmaisua pohtimalla luovuutta, luomisprosessia, ideointia, taiteilijuutta ja sitä, mikä suhde itsellä on oman taiteen tekemiseen. Kursseillamme kehityt tietenkin teknisesti, mutta tekniikoiden hallitsemisen lisäksi opit uutta myös itsestäsi ja omasta taiteestasi.

Katso kurssivalikoimamme alta ja liity mukaan onnistujiin!