TAIDEKURSSIT

Liisa Tuimala | 2.10.2017

8 vinkkiä taiteen kehystämiseen


Tässä jutussa kerron taiteen kehystämisestä. Kiitos jutusta kuuluu pitkään kehystäjänä toimineelle Sami Halttuselle, joka ystävällisesti jakoi kehystysneuvonsa meille.1. KORKEALAATUINEN KEHYS Viimeistele teoksesi työn arvoa nostattavalla kehystyksellä. Sopiva kehys on mittojen mukainen, ja siinä käytettävät materiaalit (kuten taustapahvit, paspat ja teippaukset) ovat korkealaatuisia, kellastumattomia ja happovapaita. Kun haluat hyvän kehystyksen, käänny osaavan kehystäjän puoleen. Markettikehykset on syytä jättää hyllyyn.

2. KONTRASTI Nyrkkisääntönä voidaan sanoa, että tummansävyisiin töihin valitaan työtä vaaleampi kehys ja vaaleisiin töihin puolestaan tummempi kehys. Kehystyksen tarkoitus on sananmukaisesti kehystää eli reunustaa työ. Siksi erisävyinen kehys toimii useimmissa tapauksissa hyvin.

3. KEHYKSET TYÖN MUKAAN Kehystyksen ensisijainen tarkoitus on tuoda kehystettävä työ hyvin esiin. Niinpä kehykset valitaan aina työ edellä. Kehysten pitää siis sopia itse työhön. Vasta kun tämä on varmistettu, voidaan pohtia muuta sisustusta ja sitä, sopiiko työ muiden samassa tilassa olevien taulujen kaveriksi.

4. VALMIS KOKONAISUUS Kun myyt omaa taidettasi esimerkiksi näyttelyssä, kehystä aina myyntiin tulevat työt. Erityisesti grafiikka ja akvarelli kaipaavat kehyksen ympärilleen, mutta kaunis kehystys hyödyttää muunkinlaisen taiteen myyntiä. Asiakkaat haluavat ostaa valmiin kokonaisuuden seinälleen, joten taulun kehystäminen valmiiksi vaikuttaa ostopäätökseen ratkaisevasti.

5. ARVOA NOSTATTAVA KEHYSTYS Jos haluat myytävästä työstäsi paremman hinnan, älä säästele kehystyksen hinnassa. Kun maksat muutaman kympin enemmän kehystysvaiheessa, valmiin työn arvo nousee helposti paljon korkeammalle. Taiteen myynnin eräs "salaisuus" kuuluukin: työt myydään kehyksillä.

6. HAPPOVAPAAT MATERIAALIT Jos kehystät töitä itse, vältä aina maalarinteippiä ja erilaisia pakkausteippejä kuvien kiinnittämisessä. Nämä teipit eivät pidä, ja mikä pahinta, ne eivät ole happovapaita. Kun teipissä on happoa, se syövyttää ja pilaa kehystettävää kuvaa hiljalleen koko ajan. Hanki siis kehystäjältä sopivaa teippiä töiden kiinnittämiseen.

7. LASIN VALINTA Karta taiteen kehystämisessä mattalasia. Mattalasi tekee työstä kuin työstä tunkkaisen näköisen. Jos haluat työn heijastamattoman lasin alle, valitse mattalasin sijaan niin sanottu "näkymätön lasi".

8. VAIHTELE KEHYKSIÄ Kehyksiä kannattaa vaihtaa aika ajoin. Ei ole tarvetta ajatella, että hartaudella valittujen kehysten tarvitsisi olla ikuisia. Kun sisustuksesi muuttuu ja muoti menee eteenpäin, saat tauluihisi uutta eloa päivittämällä kehykset tähän päivään. Kehyksiin kannattaakin suhtautua kuin verhoihin tai sohvatyynyn päällisiin: niitä voi vaihdella fiilisten ja mieltymysten mukaan.

Taideterveisin,

Liisa

Palautetta kursseistamme


"Todella iso kiitos kurssista, kurssinne sisälsi juuri niitä piirtämisen perusasioita jotka itseltäni puuttuivat. Todella mielenkiintoista sekä innostavaa materiaalia , piirtämään voi todellakin oppia mutta vaan piirtämällä, itse sain valtavan kipinän oppia lisää ja aineistoahan täytyy käydä läpi vielä moneen otteeseen ennen kuin kaiken saa sisäistettyä. Piirtämisen aloittaminen on nyt paljon helpompaa kun osaa aloittaa oikeasta suunnasta ja koska minulla ei ole mitään suuria tavoitteita, kunhan piirtelen omaksi ilokseni ja ehkä vähän toistenkin, ei tarvitse kasata paineita, toisaalta ei koskaan tiedä mitä tulevaisuus tuo eteen. Jollain toisella kurssillanne tulen kyllä vielä olemaan mukana jossain vaiheessa. Verkkokurssista vielä sen verran että aamuihmisenä olen tykännyt kun asioihin voi paneutua ja tehdä juuri silloin kun itse on parhaimmillaan."

– Virpi Niilimaa

✤ ✤ ✤


"Hei, kiitos kurssista. Selkeät ohjeet ja tekemisen jaksotus, sopivan pituinen kurssi, hyvä kun on kommentointimahdollisuus ja kiva lukea muidenkin kommentteja. Hyviä esimerkkejä myös kuvin töistä. Minulla kävi niin, että kun olen joskus aikoinaan tehnyt harrastuksena akvarellia luulin että saan saman rentouden ja kivan tunteen tekemisessä. Mutta niinpä ei käynytkään ja itse asiassa totesin, että ei enää koskaan akvarellia minulle. Totesin että en osaa ollenkaan, en edisty, olen jumissa samassa. Niin sitä ihminen muuttuu. Tämä kokemus on ollut kuitenkin minusta erittäin hyvä ja tarpeellinen minulle, kohdata todellisuus. Kyse siis täysin minusta ei kurssista, suurkiitos hyvästä ja ammatillisesta kursista. Hyvää kesän jatkoa!"

– Marika Kumpulainen

✤ ✤ ✤


"Lämmin kiitos kurssista, siinä tuli tuhti paketti tietoa. Kurssi on ollut mielestäni todella mukaansatempaava ja mielenkiintoinen. Kyllä vaan, kurssi vastasi odotuksiani ja miten vaivatonta opiskelu oli tällä tapaa."

– Mirja Valtasaari-Lehtinen

✤ ✤ ✤


"Hyvä että teknisen tarkasti opastatte maalaustyön etenemistä. Näin tarkkaa ja konkreettisestikin helpommin käsitettävää opastusta ei löydy mistään maalausopaskirjoista! Kiitokset!"

– Jukka Ylävuo

✤ ✤ ✤