TAIDEKURSSIT

Liisa Tuimala | 24.1.2018

Tarjoatko vastinetta asiakkaan rahoille?Miksi ostaja haluaa ostaa taideteoksen? Syitä voi olla monia, mutta pääasiallisesti asia on palautettavissa kahteen syyhyn: hän joko a) haluaa taideteoksen tai b) hän tarvitsee taideteoksen. Kun halu tai tarve on syntynyt, ostaja suuntaa taidekaupoille.

Jos taideteoksen hinta on pahasti pielessä suuntaan tai toiseen, asiakas ei osta teosta, vaikka hän periaatteessa haluaisi tai tarvitsisi sen. Asiakasehdokas kääntää katseensa toiseen suuntaan ja näkee taiteilijan, jolla on myynnissä vastaavanoloinen teos järjellisellä hinnalla. Järjellinen hinta voi tarkoittaa joko riittävän halpaa hintaa tai riittävän kallista hintaa, riippuen siitä, minkähintaiset teokset vetoavat asiakkaaseen.

Kun suunnittelet taulujesi hintaa, pyri selvittämään, millä hinnalla muut kaltaisesi taiteilijat myyvät teoksiaan. Millä hinnalla työt kulkevat? Minkä hintaisia teoksia uskot asiakkaidesi haluavan ostaa? Mihin kohtaan markkinoita asemoidut taiteilijana? Mikä on tekemiesi teosten "markkinahinta"? Erinomainen apu asian selvittämisessä on kääntyä galleristin puoleen. Galleristeilla ja taidekauppiailla on erityisen kehittynyt silmä sille, mitä mistäkin teoksesta voi saada.


Vastinetta rahoille?

Kun asiakas maksaa teoksesta, hän on aina kiinnostunut vastineesta eli siitä, mitä hän itse asiassa rahoillaan saa. Asiakas ei osta pelkkää taulua, vaan hän ostaa myös:


  • Tunnelmaa sisustukseen

  • Vaikutusta kotinsa vieraisiin

  • Statusta

  • Tunnetta


Ja niin edelleen. Näistä aineettomista asioista (varsinaisen teoksen lisäksi) asiakas on valmis maksamaan jonkin mielessään olevan summan. Mikään hinta ei periaatteessa ole liian korkea, jos ostaja kokee saavansa riittävästi vastinetta rahoilleen. Taiteilijan onkin syytä pohtia, miten hän lisää teostensa vetovoimaa, jotta tuota vastinetta muodostuisi enemmän. Eräs taiteilija sanoi kerran, että asiakas ei koskaan osta taulua, hän ostaa taiteilijaa.

Terveisin,

Liisa

 

✤ ✤ ✤

Taidekurssien maalauskursseilla puhumme aina myös luovuudesta ja koko luomisprosessista. Emme keskity vain tekniseen suoritukseen vaan otamme tarkasteluun myös sen, millaisia maalareita me itse asiassa olemme. Mikä on juuri meille haastavaa, ja miten voimme voittaa omat esteemme. Kursseillamme on tilaisuus pohtia itseilmaisua pintaa syvemmältä.

Katso kurssivalikoimamme alta: