TAIDEKURSSIT

Liisa Tuimala | 18.1.2018

Taiteen hinnoittelu materiaalien ja käytetyn ajan mukaanOsa taiteilijoista hinnoittelee työnsä sen mukaan, paljonko heiltä kului aikaa ja materiaaleja teoksen valmistamiseen. Materiaali- ja aikaperusteista hinnoittelua käyttävät pääasiassa taiteen harrastajat, jotka vasta aloittelevat taidemyyntiään. Tämä hinnoittelumalli ei ole taiteen hinnoittelun paras malli, sillä se jättää huomioon ottamatta markkinat sekä taiteilijan brändin. Materiaali- ja aikaperusteinen hinnoittelumalli antaa kuitenkin hyvät ohjenuorat sille, mitä oman teoksen tulisi vähintään maksaa. Mallia voi käyttää apukeinona omia hintoja pohdittaessa.

Jos haluat käyttää tätä hinnoittelumallia, mieti ensin, minkälaista tuntipalkkaa haluat saada työstäsi. Saatat päätyä mihin tahansa summaan, mutta käytän tässä esimerkkinä 20 € tuntipalkkaa.


Hinnoittelu käytännössä

  • Pidä kirjaa siitä, paljonko käytät aikaa teoksen valmistamiseen sen suunnittelu- ja luonnosteluvaiheesta aina valmiiseen teokseen ja sen toimitukseen asti.

  • Laske mukaan kaikki materiaalikulut. Arvioi, minkä verran käytit maaleja, kankaita ja muita tarvikkeita. Ota huomioon myös muut kulut, kuten tavaroiden hankkimiseen käyttämäsi kulut, mahdolliset työtilavuokrat jne. Summaa kaikki yhteen. Jos olet alv-velvollinen, ota tämä huomioon laskelmissasi.

  • Jos käytit teoksen valmistamiseen 14,5 tuntia ja valmistuskustannukset olivat 132 €, teoksen myyntihinnaksi tulee asettaa vähintään 422 €. (Mikäli maksat arvonlisäveroa, teoksen hinta ostajalle on suurempi.)


Huomioita materaali- ja aikaperusteisesta hinnoittelusta

  • Malli toimii hyvänä apukeinona erityisesti uudelle taiteilijalle, jonka voi olla haastavaa pohtia oman taiteensa arvoa taiteilijuuden alkuvaiheessa.

  • Mallia voi käyttää tarkistusmielessä: "Vähintään tämän verran haluan saada teoksestani."

  • Taiteilijan ei kannata pitäytyä materiaali- ja aikaperusteisessa hinnoittelussa kovin pitkään, sillä se vääristää sekä asiakkaiden että taiteilijan itsensä ajattelua taiteen arvosta. Taiteen arvoa ei todellisuudessa ole järkevää mitata ajalla ja materiaaleilla, koska taiteen todellinen arvo piilee jossain aivan muualla. Uran ja taiteilijan brändin kehittyessä on luonnollista, että taiteen hinnat nousevat.


Terveisin,

Liisa

Ps. Katso artikkelipankistamme lisää ajatuksia oman taiteilijuuden kehittämiseen sekä ohjeita eri tekniikoille.

 

✤ ✤ ✤

Taidekurssien maalauskursseilla puhumme aina myös luovuudesta ja koko luomisprosessista. Emme keskity vain tekniseen suoritukseen vaan otamme tarkasteluun myös sen, millaisia maalareita me itse asiassa olemme. Mikä on juuri meille haastavaa, ja miten voimme voittaa omat esteemme. Kursseillamme on tilaisuus pohtia itseilmaisua pintaa syvemmältä.

Katso kurssivalikoimamme alta: