TAIDEKURSSIT

Taideopetusta kotonasi

Liisa Tuimala | 3.5.2018

Taidekurssien tarina ja tekijät


Kuvassa olen minä. Mutta palataanpa ajassa muutama vuosi taaksepäin, kun opiskelin öljymaalausta taidemaalari Mirja Vielmaan yksityisopissa kotipaikkakunnallani täällä Luvialla. Olin opiskellut maalaamista teini-ikäisestä lähtien kotoani käsin. Aluksi "opettajinani" toimivat taidekirjat ja kirjasto. Kun internet valtasi maailman, hain tietoa sieltä. Oppi onkin tuntunut menevän minulle parhaiten perille silloin, kun saan harjoitella asioita rauhassa omana aikanani. Pidin öljymaalausta ja taiteilijan luona käymistä, mutta lapsiperheen arki ja pienen lapsen äitinä oleminen asetti minulle todellisia haasteita sille, että ehdin paikan päälle joka viikko sovittuna aikana. Lopulta maalaaminen Vielmaan luona jäi, ja jatkoin opiskelua itse oppien.


Taidekurssien idea syntyy

Vuoden 2015 lopussa aloin tehdä töitä kehystäjä-galleristi-kuvataiteilija-taidetarvikemyyjä Sami Halttusen kanssa. Sami oli tehnyt jo vuosia töitä taiteen parissa ja minä puolestani olin pyörittänyt omaa design-yritystäni, jonka sittemmin lopetin. Tein töitä Samin liikkeessä yrittäjäpohjalta ja päivät kuluivat työn lisäksi taidemaailman asioita pohtiessa. Meillä molemmilla oli kiinnostus kehittää taidealaa tavalla tai toisella, ja usein lounastauot venyivätkin ideoita pallotellessa niin pitkiksi, että sulautuivat lopulta yhteen iltapäivän kahvitauon kanssa.

Eräänä talvisena lauantaipäivänä koin yks kaks yllättäen älyni väläyksen. Taideopiskelumahdollisuuksien haasteet olivat kalvaneet mieltäni. Arkisia asioita puuhaillessani silmieni eteen muodostui sanat taiteen verkkokurssit Suomessa. Totta tosiaan. Miksi kukaan ei ollut vienyt taideopetusta nettiin? Puhuin asiasta miehelleni Tuomas Tuimalalle ja aloin tutkia asiaa. Sain huomata hyvin pian, että verkkokurssimuotoinen taideopetus Suomessa oli lapsen kengissä ja käytännössä olematonta. Tämä tuntui vähän hassulta, sillä olivathan verkkokurssit tulleet jäädäkseen muilla aloilla, kuten ravitsemus- ja hyvinvointialoilla, jo aikaa sitten. Tiesin, että verkkokurssit ovat nykypäivän juttu ja niiden suosio tulisi kasvamaan. Ymmärsin myös jo oman kokemuksenikin pohjalta, että monet ihmiset oppivat taidetta parhaiten itsenäisesti netin välityksellä.

Sami Halttunen, jonka kanssa rakensin Taidekurssien perustan


Koska työskentelin tuohon aikaan Samin kanssa, oli pelkästään luontevaa kertoa ideastani hänelle. Ilokseni Sami sai heti kiinni ajatuksestani ja päätimme lähteä kehittämään taiteen verkko-opetusta yhdessä. Yksin asian aloittaminen olisikin ollut vaikeaa, ellei jopa mahdotonta. Nyt pystyimme yhdistämään omat osaamisemme ja saamaan Taidekurssit aluilleen. Myös Tuomas oli hengessä mukana alusta asti, vaikka työskentelikin vielä tuohon aikaan muualla.


Asioiden luomista visiosta käsin

Miten luoda toimiva ja kiinnostava palvelu, kun kaikki tehdään tyhjästä? Siinäpä vasta kysymys. Jälkikäteen voisi helposti sanoa, että tarvitaan vain hyvä idea. Näin se onkin, mutta käytännön tasolla kyse on raa'asta työstä ja kantapään kautta oppimisesta. Ensimmäinen vuosi Taidekurssien kanssa menikin jatkuvassa uuden oppimisessa ja joskus unettomia öitä kokiessa. Kun kehittää palvelua, jota ei vielä ole olemassa, on vain luotettava vaistoon. Nykyään niinkin arkipäiväiset asiat arjessani kuin uutiskirjeen lähettäminen tai uuden kurssin esittelysivun kirjoittaminen sivuillemme olivat joskus harmaita hiuksia aiheuttavia toimenpiteitä, jotka piti opetella alusta pitäen, vaihe kerrallaan ja suolaiset hikikarpalot otsalla.

Ensimmäinen kurssimme oli Öljymaalaus haltuun, joka pyörii meillä vielä nykyäänkin. Ihka ensimmäiselle kurssillemme liittyi reilut kymmenen osallistujaa. Olin määrästä aivan haltioissani. Nyt tiesin, että ainakin kymmenen Suomalaista on takuuvarmasti löytänyt Taidekurssit!

Alkuaikoina kaikki ei silti mennyt aina ihan putkeen. Meillä oli teknisiä ongelmia ja jouduimme vaihtamaan palveluntarjoajaa kesken kurssin. (Tuohon aikaan kurssilla mukana olleet muistavat epäilemättä hetken, kun mikään ei yhtäkkiä toiminutkaan.) Onneksi kaikki saatiin nopeasti kuntoon, ja jokainen kömmähdys kasvatti lopulta osaamista.

Minua on aina ohjannut visio, jota kohti kuljen. Vaikka asiat ovat konkretisoituneet ikään kuin tyhjästä käsin, olen nähnyt Taidekurssit tietynlaisena alusta pitäen. Alkuaikojen näkemykseni ajasta ja paikasta riippumattomasta taideopetuksesta on Taidekurssien keskeinen periaate edelleen.


Asiakaspalautetta alkaa tulla

Ensimmäinen kurssi alkoi lähestyä loppuaan ja perhosten määrä vatsassani lisääntyi. Mitä kurssilaiset ajattelisivat kurssista? Olisivatko he tyytyväisiä? Olimmeko pystyneet vastaamaan odotuksiin? Kun ensimmäiset palautteet kurssistamme tulivat, olin todella iloinen ja huojentunut. Kurssistamme tosiaan tykättiin, ja tarjoamamme oppimistapa koettiin miellyttäväksi. Olen säästänyt kaikki saamamme asiakaspalautteet Taidekurssien olemassaolon ajalta ja kahlasin palautteet läpi. Tämä taitaa olla kaikkein ensimmäinen palaute, jonka saimme Öljymaalaus haltuun -kurssista:


Kiitos kurssin teoriatiedosta. Olen aloittanut harrastuksena maalauksen viime vuonna eli maalannut hieman yli vuoden. Tästä kurssista sain sitä tietoa, jota kaipasin. Öljyvärit olivat ihan uusi juttu, aiemmin käytin akryylimaaleja.


Saimme palautetta myös sähköpostilla ja kasvotusten. Erään kerran naishenkilö asteli Samin liikkeeseen ja kertoi olevansa mukana öljymaalauskurssilla. Hän oli todella mielissään sisällöstä ja kehui oppituntien selkeyttä. Tällainen palaute oli minulle toiminnan alussa erityisen palkitsevaa.

Meistä tehtiin myös aukeaman kokoinen juttu maakuntalehteen. Ilmeemme kertovat tapahtuneesta kaiken oleellisen!


Taidekurssit kasvaa

Vuonna 2017 päätin lopettaa työskentelyn Samin kehystämössä. Sovimme, että alamme tehdä töitä omilla tahoillamme. Sami pyörittäisi kehystämöään ja taidetarvikkeiden nettikauppaa taidetarvikkeet.orgia, kuten aikana ennen Taidekursseja. Minä taas keskittyisin Taidekursseihin kokoaikaisesti.

Tämän vuoden alussa Tuomakselle avautui mahdollisuus hypätä mukaan Taidekurssien kelkkaan rinnalleni, kun hänen työnsä muualla loppuivat. Tuomaksen vahvuus on piirtämisessä ja hänen uusi kurssinsa Piirtämisen perusteet pyörähti ensimmäistä kertaa käyntiin maaliskuussa. Tällä hetkellä Tuomas rakentaa uutta kurssia potretin piirtämisestä, joka alkaa muutaman kuukauden sisällä.

Taidekurssien ideanikkari, piirustuskurssien vetäjä ja aviomieheni Tuomas Tuimala

Taidekurssien ideanikkari, piirustuskurssien vetäjä ja aviomieheni Tuomas Tuimala


Tuomaksen kanssa suunnittelemme uusia kursseja, ideoimme tulevaa ja palvelemme kurssilaisiamme kotitoimistoltamme käsin. Maalaamme ja piirrämme paljon myös itse, sillä pidämme oman osaamisemme kehittämistä erittäin tärkeänä. Työskentely yhdessä oman miehen kanssa on minulle yksi unelmieni täyttymys. Olen ikionnellinen siitä, että paras ystäväni ja aviomieheni on nyt myös lähin työkaverini.

Viime aikoina sekä kurssivalikoimamme että asiakasmäärämme ovat kasvaneet. Tämän vuoden alussa Taidekurssit aloitti yhteistyön Joutsan kunnan kanssa (lue lisää aiheesta täältä) ja uusiakin yhteistyökuvioita on parhaillaan keskustelun alla. Tavoitteemme on jatkaa kasvamista ja tulla tunnetuiksi alallamme – Suomen mittakaavassa nyt ainakin. Lisäksi haluamme jatkossakin tarjota asiakkaillemme innostavan ja korkeatasoisen oppimiskokemuksen.

Taidekurssit syntyivät ideasta talvisena lauantaina. Kuka tietää, missä olemme huomenna!

Rakkaudella,

LiisaKurssivalikoimamme >>
Usein kysyttyä >>
Artikkelipankki >>