TAIDEKURSSIT

Liisa Tuimala | 5.6.2016

SivellinopasSiveltimet voidaan jakaa karkeasti kahteen kategoriaan: jäykkäharjaksisiin ja pehmeäkarvaisiin siveltimiin. Toinen tapa jaotella siveltimet on jako keinokuitusiveltimiin ja luonnonkarvasiveltimiin. Lue sivellinoppaamme ja sinulle selviää, mikä sivellin sopii parhaiten millekin tekniikalle.


Akryylimaalauksen siveltimet

Akryylimaalauksessa käytetään normaalisti jäykkiä siveltimiä, sillä maalit ovat kohtalaisen paksuja. Pehmeät ja hennot siveltimet eivät toimi akryylimaalien kanssa parhaalla mahdollisella tvalla, koska ne antavat liikaa myöden. Vaikka maaleja ohentaisi reilustikin, usein toimivin sivellin on jäykkä tai jäykähkö. Jäykkiä siveltimiä ovat jämäkät keinokuitusiveltimet sekä sianharjaksiset siveltimet.

Akryylimaalit kuivuvat todella nopeasti, joten maalauksen aikana siveltimiä kannattaa liottaa vesikupissa. Käytön jälkeen siveltimet pestään vedellä ja tarvittaessa miedolla pesuaineella. Mikäli siveltimiin on kuivunut maalia, joka ei lähde vesipesussa pois, käytä Pen Cleaner -puhdistusnestettä. Pen Cleaner liuottaa akryylipohjaiset värit siveltimistä ja teristä myös maalin kuivumisen jälkeen.


Öljymaalauksen siveltimet

Öljymaalauksessa käytetään pääasiassa keinokuitusiveltimiä sekä sianharjaksisia siveltimiä, sillä nämä harjaslaadut kestävät öljymaalauksessa käytettäviä ohentimia ja apuaineita, kuten tärpättiä, parhaiten. Varsinkin pehmeät luonnonkarvaiset siveltimet ovat arkoja tärpätille, ja jos näitä siveltimiä haluaa käyttää öljymaalauksessa, kannattaa siveltimet pestä huolellisesti miedolla pesuaineella heti maalaamisen loputtua.

Käytön jälkeen siveltimet pyyhitään ensin puhtaiksi kangasrievulla ja pienellä määrällä tärpättiä. Lopuksi siveltimet pestään pesuaineella (esim. Fairy tai Mäntysuopa) ja huuhdellaan vedellä.


Akvarellimaalauksen siveltimet

Akvarelli- eli vesivärimaalauksessa käytetään yleensä hienoja ja pehmeäkarvaisia siveltimiä. Näitä ovat kaikki luonnonkarvaiset siveltimet (sianharjaksisia lukuunottamatta) sekä pehmeät keinokuitusiveltimet. Pehmeät siveltimet sopivat hyvin vetisiin tekniikoihin, sillä ne imevät hyvin vettä ja väriä. Näädänkarvaa pidetään parhaana siveltimenä akvarellimaalaukseen, mutta myös oravankarvarvaiset sekä pehmeät keinokuituiset siveltimet toimivat hyvin.

Käytön jälkeen siveltimet pestään vedellä ja tarvittaessa miedolla pesuaineella.


Lopuksi

Kuten huomaat, keinokuitusiveltimet sopivat kaikkiin tekniikoihin. Luonnonkarvaisista jäykät sianharjaksiset siveltimet sopivat öljy- ja akryylimaalaukseen, kun taas hennot näädänkarvaiset akvarellimaalaukseen.

Jätä pensselit kuivumaan aina vaakatasoon. Säilytä siveltimiä ilmavassa paikassa vaakatasossa tai pystyssä, harjakset ylöspäin. Kun peset siveltimet käytön jälkeen ja säilytät niitä huolellisesti, voit käyttää samoja siveltimiä yhä uudelleen ja uudelleen ja vaihdella niitä eri tekniikoiden välillä.

Innostusta maalaamisen parissa!

Liisa

 

ARTIKKELIT

Taidekurssien artikkelipankki käsittelee kiinnostavia teemoja taiteen tekemisen ympäriltä. Jaamme ideoita, vinkkejä ja näkökulmia maalaamisen, piirtämisen, taiteen myynnin, luovuuden ja itsensä kehittämisen ympäriltä.


Suosituimmat:

9 ajatusta luovuuden kehittämiseksi

Maalaustehtävä omien tunteiden maalaamisesta

Valot ja varjot

8 taiteen tekemisen hyötyä


Lue kaikki artikkelit täältä >