TAIDEKURSSIT

Liisa Tuimala | 27.6.2018

Posliinipaletti vs. muovipaletti


Akvarellinappien mukana tulee usein rasia, jonka muovinen kansi on tarkoitettu paletiksi. Taidetarvikeliikkeet myyvät muovisia paletteja eri kokoisina ja muotoisina. Keraamiset paletit sen sijaan ovat Suomessa harvemmassa. Käydäänpä nyt läpi posliinipaletin ja muovipaletin plussat ja miinukset.


Posliinipaletti


+ Ei hylji vettä. Tämä on yksi tärkeimmistä keraamisen paletin ominaisuuksista ja keskeinen syy, miksi monet akvarellimaalarit valitsevat posliinisen sekoitusalustan muovisen sijaan.

+ Helppo pitää puhtaana. Vaivaton puhdistaa kostealla rätillä tai hanan alla.

+ Värit eivät pinty kiinni palettiin. Posliinipaletti pysyy aina kirkkaan valkoisena ja maalari tietää koko ajan, mitä värejä hän on sekoittamassa.


+ / - Painava. Keraaminen paletti painaa, mikä voi olla maalarille joko etu tai haitta. Varsinkin isommat paletit ovat todella raskaita, joten niitä on hankala kuljetella ja käsitellä. Yläkuvassa näkyvä suurikokoinen posliinipalettini on ihastukseni kohde, mutta se painaa 3,5 kiloa. Niinpä minun on turha kuvitella, että ottaisin sitä mukaan ainakaan ulkomaalausreissuille. Iso ja painava paletti onkin parhaimmillaan työpöydällä, jossa se saa olla paikoillaan rauhassa.

- Kallis. Mikä on kenellekin kallista, on tietenkin varallisuus- ja arvokysymys. Posliinipaletit maksavat joka tapauksessa paljon muovisia enemmän. Ylimmän kuvan 30 x 40 cm kokoinen posliininen jättipalettini maksaa noin 40 euroa.

- Saattaa hajota. Omassa käsittelyssäni ei ole onnistunut tuhoamaan yhtäkään palettia, mutta sopiva kolaus tai lattialle tippuminen voi rikkoa paletin.Muovipaletti


+ Halpa. Muovipaletit ovat hyvin edullisia ja monesti sellainen tulee jo väripaketin mukana.

+ Kestävä. Vaikka muovikin voi haljeta, muovipaletti kestää lattialle putoamista ja kolahduksia huomattavasti paremmin kuin posliininen paletti.

+ / - Kevyt. Muovipaletit ovat todella kevyitä. Ne on helppo ottaa mukaan reissuun ja siirtely paikasta toiseen on vaivatonta. Keveys voi kuitenkin kostautua maalatessa: kevyt paletti liikkuu pöydällä pienestä tönäisystä ja heiluu edes takaisin maaleja sekoitettaessa.

- Hylkii vettä. Muovipaletilla vesi kerääntyy pisaroiksi ja lammikoiksi, mikä rasittaa akvarellimaalaria sitä enemmän, mitä enemmän ilmiötä joutuu kokemaan. Värien sekoittaminen paletilla hankaloituu ja valmiit seokset liikkuvat muovipinnalla häiritsevästi. Keraamisella paletilla sama ilmiö on huomattavasti vähäisempää.

- Värit pinttyvät kiinni. Ajan saatossa muovipaletti useimmiten värjäytyy. Maalien väripigmentit takertuvat pintaan ja paraskaan pesu ei saa palettia kirkkaaksi. Värjäymät häiritsevät sekä esteettistä silmää että ihan konkreettista maalaustyötäkin: kun sekoitusalusta on jokin muu kuin valkoinen, voi olla hankala nähdä tarkkaa värisävyä, jota on sekoittamassa.Mistä keraamisia paletteja saa?

Pienikokoisia posliinipaletteja saa Suomestakin, monista taidetarvike- ja askartelukaupoista. Itselleni nämä muutaman kolon paletit ovat hyödyttömiä, sillä kaipaan reilusti sekoitustilaa ja riittävästi koloja värinapeille. Tällä hetkellä en ole törmännyt Suomessa reilunkokoisiin keraamisiin paletteihin. Siksi kannustankin kääntämään palettihankinnoissa katseet ulkomaita kohti.

Esimerkiksi Jackson's Art Briteissä myy erilaisia posliinipaletteja, pienikokoisista suuriin.

Maalausterveisin,

Liisa


 

Palautetta kursseistamme


"Todella iso kiitos kurssista, kurssinne sisälsi juuri niitä piirtämisen perusasioita jotka itseltäni puuttuivat. Todella mielenkiintoista sekä innostavaa materiaalia , piirtämään voi todellakin oppia mutta vaan piirtämällä, itse sain valtavan kipinän oppia lisää ja aineistoahan täytyy käydä läpi vielä moneen otteeseen ennen kuin kaiken saa sisäistettyä. Piirtämisen aloittaminen on nyt paljon helpompaa kun osaa aloittaa oikeasta suunnasta ja koska minulla ei ole mitään suuria tavoitteita, kunhan piirtelen omaksi ilokseni ja ehkä vähän toistenkin, ei tarvitse kasata paineita, toisaalta ei koskaan tiedä mitä tulevaisuus tuo eteen. Jollain toisella kurssillanne tulen kyllä vielä olemaan mukana jossain vaiheessa. Verkkokurssista vielä sen verran että aamuihmisenä olen tykännyt kun asioihin voi paneutua ja tehdä juuri silloin kun itse on parhaimmillaan."

– Virpi Niilimaa

✤ ✤ ✤


"Hei, kiitos kurssista. Selkeät ohjeet ja tekemisen jaksotus, sopivan pituinen kurssi, hyvä kun on kommentointimahdollisuus ja kiva lukea muidenkin kommentteja. Hyviä esimerkkejä myös kuvin töistä. Minulla kävi niin, että kun olen joskus aikoinaan tehnyt harrastuksena akvarellia luulin että saan saman rentouden ja kivan tunteen tekemisessä. Mutta niinpä ei käynytkään ja itse asiassa totesin, että ei enää koskaan akvarellia minulle. Totesin että en osaa ollenkaan, en edisty, olen jumissa samassa. Niin sitä ihminen muuttuu. Tämä kokemus on ollut kuitenkin minusta erittäin hyvä ja tarpeellinen minulle, kohdata todellisuus. Kyse siis täysin minusta ei kurssista, suurkiitos hyvästä ja ammatillisesta kursista. Hyvää kesän jatkoa!"

– Marika Kumpulainen

✤ ✤ ✤


"Lämmin kiitos kurssista, siinä tuli tuhti paketti tietoa. Kurssi on ollut mielestäni todella mukaansatempaava ja mielenkiintoinen. Kyllä vaan, kurssi vastasi odotuksiani ja miten vaivatonta opiskelu oli tällä tapaa."

– Mirja Valtasaari-Lehtinen

✤ ✤ ✤


"Hyvä että teknisen tarkasti opastatte maalaustyön etenemistä. Näin tarkkaa ja konkreettisestikin helpommin käsitettävää opastusta ei löydy mistään maalausopaskirjoista! Kiitokset!"

– Jukka Ylävuo

✤ ✤ ✤