TAIDEKURSSIT

Tuomas Tuimala

Pomminvarma prosessi piirustusten tekemiseen


Kerron sinulle nyt toimivan ja pomminvarman piirustusprosessin, jonka avulla voit piirtää kuvan kuin kuvan onnistuneesti valmiiksi.

Toimivia keinoja on tietenkin monia, mutta esittelen sinulle sen, minkä olen itse havainnut kaikkein hyödyllisimmäksi ja mitä itse käytän piirustusteni luomisessa.

Voit ottaa tämän mallin käyttöösi ja katsoa, auttaako se sinua piirtämään kuvat helpommin valmiiksi. Olen itse huomannut sen, että tällä prosessilla virheet vähenevät ja piirtäminen tuntuu yleensäkin paljon miellyttävämmältä. Uskon, että hyödyt tästä.


Mikä ihmeen prosessi?

Piirtämisessä sinun olisi siis hyvä löytää jokin metodi, kaava tai prosessi, jolla voit tehdä kuvat joka kerta vaihe vaiheelta valmiiksi. Jos ajatus prosessista on sinulle uusi, mieti tätä hetki. Eikö olisikin hyödyllistä sisäistää jokin sellainen tapa, jolla voit saattaa teoksesi loppuun luotettavasti joka kerta?

Näytän sinulle nyt, miten hyvä piirustusprosessi etenee johdonmukaisesti. Esittelen sinulle yksinkertaisen kaavan, jonka avulla piirustuksen voi piirtää alusta loppuun. Olen päätynyt tähän metodiin piirrettyäni tuhansia tunteja ja kokeiltuani erilaisia lähestymistapoja piirtämiseen. Voin hyvin suositella tätä myös sinulle.

Kun piirrettävän aiheen koko on määritelty ja piirretty paperille (kuten aiemmassa artikkelissa teimme), piirrämme siluetin.


Siluetin piirtäminen

Kun alat piirtää kuvan muotoja, unohda se, mitä olet piirtämässä ja keskity sen sijaan ainoastaan piirrettävän kohteen yleiseen muotoon.

Esitä itsellesi seuraava kysymys:

Minkä muotoinen se on, mitä aiot piirtää?

Tässä vaiheessa on tarkoitus piirtää kohteen siluetti, eli ulkoiset ääriviivat. Pelkistä siluettia, sillä sen ei ole tarkoitus jäljitellä kuvan muotoa millintarkasti. Videolta näet, miten minä piirrän pelkistetyn siluetin. Prosessin edetessä siluetti tarkentuu ja saavuttaa vähitellen lopullisen muotonsa.


Siluetin sisällä olevat muodot

Kun olet piirtänyt siluetin, siirry piirtämään niitä muotoja, jotka näkyvät siluetin sisällä. Esitä itsellesi jälleen sama kysymys: Minkä muotoinen se on mitä aiot piirtää?

Piirtäminen etenee ulkoa sisäänpäin. Ensin piirretään kehys, joka edustaa aiheen kokoa. Sitten piirretään siluetti ja lopuksi siluetin sisällä olevat muodot.


Piirustuksen sävyttäminen

Kun kaikki muodot on piirretty, on aika siirtyä piirustuksen sävyttämiseen. Sävytys on hyvä aloittaa varjoista ja kaikkein tummimista alueista. Näin tehdään selkeä ero valon ja varjon välille, mikä auttaa teoksen muiden sävyjen hiomisessa kohdalleen.

Tästä eteenpäin piirtäminen onkin teoksen sävyttämistä, kunnes se on valmis. Se milloin piirustus on valmis, riippuu halutusta viimeistelyn tasosta. Videolla jätän piirustuksen hyvän luonnoksen tasolle.

Toimiva piirustusprosessi vaihe vaiheelta

Entä kynät?

Kuten olen aikaisemmin sanonut, hyvään lopputulokseen vaikuttaa myös kynät ja se, miten teroitat ne. Tässä jutussa näytän sinulle, miten lyijykynät teroitetaan oikein. Kynien teroitus voi asiana kuulostaa vähän naurettavalta, mutta koska kynän terä on tärkein väline hienojen kuvien synnyttämisessä, asialla on yllättävän paljon merkitystä. Tämä teroitusasia on myös esimerkki siitä, kuinka piirtämisessä tieto on valtaa. Keräämällä oikeaa tietoa hyvistä lähteistä menet eteenpäin huomattavasti nopeammin kuin ne piirtäjät, jotka seikkailevat hajanaisten Youtube-videoiden maailmassa.


Miten alkuun?

Olen käsitellyt aiemmin myös sitä, miten päästä alkuun. Tässä artikkelissa käsittelen aloittamiseen liittyviä ongelmia. Jos sinulla on tunne, että alkuun pääseminen on vaikeaa tai olet jäänyt jumiin erilaisten tekniikoiden, ajatusten ja mallikuvien viidakkoon, katso artikkelini alkukankeuden voittamisesta. Tekstin yhteydessä on myös video, jossa näytän sinulle yksinkertaisen ja toimivan tavan aloitushaasteiden voittamiseksi.


Mikä on sinun suurin haasteesi?

Haluni on auttaa sinua edistymään piirtämisessä ja löytämään oma tapasi tehdä hienoja kuvia. Olemme ohjanneet Taidekurssilla satoja kurssilaisia tähän mennessä ja minulle on tullut hyvin selväksi, että esteet ja haasteet ovat hyvin moninaisia, mutta voitettavissa. Osa haasteita liittyy tekniseen puoleen ja osa motivaatioon, inspiraation löytymiseen ja alkuun pääsemiseen. Jotkut kamppailevat sopivan piirustusprosessin löytymisen kanssa, johon tämä artikkeli antoi vastauksen. Myös seuraavanlaisia haasteita on ilmennyt:

  • Tunne omasta osaamattomuudesta
  • Liiallinen itsekritiikki
  • Perfektionismi
  • Itseluottamuksen puute
  • Epäonnistumisen pelko
  • Ohjauksen ja tuen puute


Kursseillamme todistan jatkuvasti sitä, että erilaiset haasteet ja piirtämisen esteet ovat ratkaistavissa. Yleensä tilanne purkautuu hyvin nopeastikin. Monesti asia on niin, että piirtäjä on syystä tai toisesta jäänyt jumiin johonkin edistymistään estävään tekijään tai uskomukseen, mutta pienellä ohjauksella asia lähtee ratkeamaan. Sen jälkeen tekeminen alkaa taas tuntua innostavalta ja energisoivalta. Kuvia alkaakin taas syntyä. Ja mikä parasta, uudet kuvat ovat edeltäjiään hienompia ja kuvastavat paremmin sitä, mitä piirtäjä haluaa oikeasti piirtää.

Kurssiterveisin,

Tuomas


Aiheeseen liittyvät artikkelit ja kurssit: