TAIDEKURSSIT

Liisa Tuimala | 30.4.2018

Pohjasävyn maalaaminen – tunnelmaa ja tekstuuria



Tämä juttu on osa Kukkamaalaus vaihe vaiheelta -kurssia, jossa teemme akryylimaaleilla kauniin kukkataulun johdonmukaisen maalausprosessin mukaan. Jos kaipaat lisää varmuutta maalaamiseen tai haluat oppia selkeän kaavan, jolla hienot taulut syntyvät valmiiksi asti, liity mukaan kurssille. Kurssin oppeja voit soveltaa myös muiden teosten tekemiseen.

Tekstin lopusta löydät videon, joka näyttää maalaamisen käytännössä.


Pohjasävyn tarkoitus

Miksi valkoinen maalauspohja kannattaa sävyttää ennen varsinaisen maalaamisen aloittamista? Pohjasävyn maalaamisella on useita etuja. Pohjasävyä muuttamalla voimme muuttaa lopullisen teoksen tunnelmaa. Lämmin sävy aikaansaa kuvaan lämpimän tunnelman ja kylmä sävy puolestaan kylmän. Vaikka teos maalattaisiin niin, että alkuperäinen sävy peittyy kokonaan, pohjan sävy kuultaa maalauksen läpi aina tavalla tai toisella ja vaikuttaa maalauksen lopputulokseen.

Värillinen maalikerros kuvan pohjalla helpottaa mielenkiintoisen ja elävän teoksen maalaamista muutenkin. Sävytyksen ansiosta voimme maalata kuvan rennosti niin, että pohjaväri jää osittain näkyviin. Tällainen teos on usein hyvin kiinnostavan oloinen. Värisävyjen vaihtelun ansiosta tauluun muodostuu syvyyttä ja katseet vangitsevia pintoja. Pohjasävy takaa myös sen, että mikään kohta teoksesta ei jää täysin paljaaksi.

Esimerkkiteoksessamme kangas on maalattu kellertävän sävyiseksi. Kankaan pohjavärin muuttamisen tarkoitus on antaa tälle nimenomaiselle kukkateokselle lämmin lähtökohta. Pelkkä valkoinen pohja olisi jättänyt lopputuloksen vähän kalseaksi, mutta sävyä muuttamalla pystyimme muuttamaan koko taulun tunnelman lämminhenkiseksi.


Maalaaminen käytännössä

Käytin kukkataulun pohjasävyn maalaamisessa Galeria- merkkistä keltaokraa sekä Amsterdam-merkkistä titaanivalkoista. Värien merkeillä ei tässä kohtaa ole suurtakaan merkitystä, ja voisit yhtä hyvin käyttää joidenkin muiden valmistajien maaleja. Huomaa kuitenkin, että halpojen harrastelijavärien pigmenttitaso on huomattavasti alhaisempi kuin taiteilijakäyttöön tarkoitettujen värien.

Jos käytät eri merkkejä ja valikoimissasi on sekä harrastelijakäyttöön että ammattikäyttöön tarkoitettuja värejä, halutun lopputuloksen aikaansaaminen voi olla maalien erilaisuuden takia haastavampaa. Galeria ja Amsterdam sekoittuvat keskenään kauniisti, ja näitä maaleja voi sekoittaa toistensa kanssa helposti. Maalit vastaavat pigmenttitasoltaan aika lailla toisiaan, joten toivottuun lopputulokseen pääsee vaivattomasti.

Jos olet aloittelija tai et halua miettiä sekoitus- ja pigmenttitasoja sen enempää, helpointa on valita yksi merkki (esimerkiksi Galeria), ja maalata koko teos alusta loppuun saakka kyseisen merkin maaleilla.

Kun maalaat pohjasävyä, etene seuraavien vaiheiden mukaan:

1) Sekoita väriseos, jossa on 1/4 keltaokraa ja 3/4 titaanivalkoista. Käytä sekoituksessa apuna palettiveistä.

2) Ohenna väriä reilusti vedellä. Seos saa olla hyvin juoksevaa. Tarkoitus on maalata kankaalle ohut kerros väriä niin, että kangas ei mene "tukkoon".

3) Levitä väri suurella pensselillä pohjalle. Maalaa viimeiset vedot yhteen suuntaan.

Oheisella videolla näytän sinulle saman käytännössä.

Pohjan sävytys

 

Liity mukaan kurssille!

Uudella Kukkamaalaus vaihe vaiheelta -kurssilla maalaamme kukkataulun akryylimaaleilla vaihe vaiheelta. Käymme alusta pitäen läpi, miten tasapainoinen ja valoisa kukkateos tehdään kerroksittain ja askel askeleelta. Kurssi sopii akryylimaalauksen kaikille niille, jotka haluavat parantaa maalaustaitojaan ja oppia maalaamaan kauniita tauluja johdonmukaisen maalausprosessin mukaan. Myös aloittelijat ovat tervetulleita mukaan.



Kukkamaalauksen tekemisen lisäksi saat paljon tietoa akryylimaalauksesta, sopivista välineistä, sommittelusta, maalien ja maalausnesteen kanssa työskentelystä, valöörien havaitsemisesta ja siitä, miten prosessi luonnostelusta valmiiksi teokseksi viedään tuotteliaasti loppuun.

Kurssin tilattuasi saat elinikäisen käyttöoikeuden kaikkiin kurssimateriaaleihin. Lue lisää kurssista ja liity mukaan >