TAIDEKURSSIT

Tuomas Tuimala | 15.3.2018

Piirtäjän tarvikkeet – katsaus kyniin ja muihin välineisiinMitä välineitä piirtäjä tarvitsee? Miten eri lyijykynät eroavat toisistaan ja mitä ovat stompit? Tämä artikkeli käsittelee piirtämisen keskeisimpiä välineitä. Artikkeli on osaPiirtämisen perusteet -kurssia, johon olet tervetullut liittymään mukaan. Jos olet tulossa kurssille, voit hankkia tässä tekstissä esittelemiäni välineitä jo etukäteen.

Piirtämiseen ei tarvita paljon välineitä. Oikeastaan vain kynä, paperi ja teroitin riittävät. Piirustuskurssia varten sinun ei tarvitse hankkia kaikkia tarvikkeita, joista seuraavaksi puhun. Pärjäät hyvin muutamalla lyijykynällä, paperilla ja teroittimella. Kurssin tarkoitus ei ole hifistellä välineillä, vaan oppia piirtämään.

Esittelen kuitenkin seuraavaksi muutamia keskeisiä välineitä, joita saatat haluta hankkia. Käytän itse näitä tarvikkeita ja voin kokemukseni pohjalta suositella niitä myös sinulle. Erilaisilla välineillä saa erilaista jälkeä aikaiseksi ja on ihan hyvä ainakin tiedostaa, mihin eri välineet pystyvät. Haluan jakaa tämän tarvikeinfon kurssin lisäksi myös täällä artikkeleissa, jotta kuka tahansa voisi päästä piirtämisen alkuun ja oppia erilaisista kynistä ja muista välineistä.


Lyijykynät

Kun arkikielessä puhutaan lyijykynästä, niin todellisuudessa tarkoitetaan grafiittikynää. Grafiitti on maan uumenissa tiivistynyttä hiiltä. Nykyisten lyijykynien ’lyijy’ eli kynän sisus on sekoitus grafiittia ja savea. Näiden aineiden suhdetta muuttamalla saadaan eri kovuisia lyijykyniä.

Lyijykynän kovuus vaikuttaa piirtojäljen tummuuteen. Pehmeästä kynästä syntyy tumma ja pehmeä piirtojälki, ja kovasta vastaavasti vaalea ja terävä. Tästä kuvasta näet, miten kynän kovuus vaikuttaa lopputulokseen.


Kun katsot lyijykyniä, huomaat niiden kyljessä kirjaintunnuksen. Kovempia lyijykyniä edustaa tunnus H (H-9H). Mitä isompi numero H:n edessä on, sitä kovempi kynä on kyseessä.

Pehmeämpiä lyijykyniä edustaa tunnus B (B-9B). Mitä isompi numero B:n edessä on, sitä pehmeäpi kynä on kyseessä.

HB-tunnuksella varustettu kynä sijoittuu kovien ja pehmeiden kynien keskikohtaan.

Kun aloitat piirtämistä, sinulle riittää hyvin H, HB, 2B, 4B ja 6B -kynät. Voit myös ostaa paketin, jossa on useampia kyniä eri kovuuksilla.

Esimerkiksi ylläolevassa Derwentin lyijykynäpakkauksessa on 12 kynää, kovuudet H-9B. Tällaisen paketin hinta on 15 euron luokkaa, ja settejä myydään useimmissa kirjakaupoissa ja taidetarvikeliikkeissä. Jos et halua ostaa koko paketillista kyniä, osta muutama kynä skaalan eri kohdista, esimerkiksi H, 2B ja 4B -kynät.


Mustat lyijykynät

Tavallisilla lyijykynällä on haasteellista tai oikeastaan mahdotonta saada aikaan täysin mustaa. On olemassa joitakin erikoislyijykyniä, kuten Staedtlerin Mars Lumograph Black -kynät, joilla pystyy piirtämään hyvin tummaa jälkeä. Tässä kuvassa on vertailu tummimman peruslyijykynän (9B) ja tummimman Mars Lumograph Black -kynän välillä. Erilaiset näytöt saattavat vääristää värejä, mutta tosielämässä ero on merkittävä.


Mustat lyijykynät ja niiden aikaansaama erittäin tumma jälki on monesti juuri se viimeinen silaus, joka kuviin tarvittaisiin ja joka jää monesta teoksesta puuttumaan. Jos haluat piirtää mustaa, hanki tällaisia erikoiskyniä.

Ylläolevasta kuvasta näet vielä vertailun tummimman "tavallisen" lyijykynän ja neljän Staedtlerin Mars Lumograph Black -kynän välillä. Tummemmat kynät ovat erittäin hyvä jatke peruslyijykynien lisäksi, eikä näiden kappalehintakaan ole kuin 1,5 euron luokkaa. Suomesta näitä mustia lyijykyniä saa ainakin Adlibriksestä, ja minä tilasin omat kynäni Brittiläisestä pullingers.com-verkkokaupasta.


Hiilikynät

Hiilikynät ovat puukyniä, joiden sisus on grafiitin sijaan hiiltä. Hiilikynän tunnistaa hiiltä tarkoittavasta sanasta "charcoal".

Tummimpien hiilikynien jälki on täysin musta. Seuraavassa kuvassa on kuvattuna kolme erilaista hiilikynää, joiden tummuudet ovat "Light", "Medium" ja "Dark".

Hiili tarttuu parhaiten puhtaalle paperille. Hiilkynät myös leviävät ja pöllyävät herkästi, joten piirtojälki kannattaa kiinnittää fiksatiivia.


Fiksatiivi

Fiksatiivi on suihkutettava aine, joka kiinnittää piirtojäljen paperiin. Voit käyttää fiksatiivia minkä tahansa kynän päälle aina grafiittikynistä ja hiilikynistä kuivapastelliliituihin ja puukyniin.

Fiksatiivi tulisi suihkuttaa aina ulkona tai hyvin ilmastoidussa tilassa, sillä se haisee voimakkaasti eikä ole terveellistä hengitettynä. Jotkut käyttävät fiksatiivin sijaan hiuslakkaa, joka lyhyellä tähtäimellä ajaa saman asian. Hiuslakka ei kuitenkaan ole tarkoitettu piirtojäljen kiinnittämiseen, joten ajan saatossa se saattaa pilata kuvan. Suosittelenkin sinua hankkimaan piirustusharrastusta varten tähän nimenomaiseen tarkoitukseen tarkoitetun aineen.

Fiksatiivin käyttö ei ole mitenkään välttämätöntä, jos piirrät leviämättömillä kynillä tai teet harjoitusmielessä kuvia, joiden tuhriintumisella ei ole merkitystä. Tarvitset fiksatiivia sen sijaan silloin, kun tarkoituksesi on piirtää lyijykynä- tai hiilipiirroksia valmiiksi taideteoksiksi asti, haluat säästää tekemiäsi kuvia pitkään tai jos olet maalari ja luonnostelet hiilellä.


Paperi

Piirtäjä tarvitsee paljon paperia. Voit hankkia joko luonnoslehtiön tai irrallisia papereita, tai molemmat. Nopeiden luonnosten tekemiseen käy mikä tahansa paperi, mutta viimeistellyimpään työskentelyyn kannattaa hankkia erityistä lyijykynällä piirtämiseen tarkoitettua paperia.

Papereita on hyvin eri paksuisia, aina silkkipaperin ohuista jämäköihin kartonkeihin. Jos valitset lehtiöitä tai papereita kirjakaupasta tai taidetarvikeliikkeestä, sinun on helppo löytää hyllyltä nimenomaan piirtämiseen tarkoitetut paperit.

Minkälainen paperi sitten soveltuu juuri sinulle? Vastaus riippuu siitä, mitä haluat piirtää ja minkälaisia välineitä haluat käyttää. Paperin pintarakenne vaikuttaa piirrosjälkeen. Jokaisella paperilla on omat hyvät ja huonot puolensa ja toisaalta myös rajansa siinä, kuinka paljon ne pystyvät vastaanottamaan piirtojälkeä. Neuvon sinua hankkimaan muutamia erilaisia papereita niin huomaat käytännön kautta, mikä toimii sinulle parhaiten.


Teroitin

Kuten kaikkia välineitä, myös teroittimia on erilaisia. On paristokäyttöisiä ja käsikäyttöisiä. Hyvä teroitin voi olla minkälainen tahansa, kunhan sillä saa teroitettua kynän täysin teräväksi. Monet piirtäjät teroittavat kynänsä mieluiten puukolla, jotta he saavat kynän grafiittiosaa näkyviin enemmän. Tämä auttaa piirtämisessä varsinkin silloin, kun halutaan tehdä leveämpää jälkeä. Kun kynä teroitetaan puukolla, teroituksen voi viimeistellä hiomapaperilla, jotta kynästä tulee täysin terävä.


Pyyhekumi

Pyyhekumi on tarkoitettu lyijykynäjäljen poistamiseen. Kumittamisen tarkoitus ei ole vain virheiden korjailu, vaan grafiitin poistaminen halutun tekstuurin aikaansaamiseksi. Harrastuksen alkuvaiheessa aivan tavallinen hyvälaatuinen pyyhekumi on täysin riittävä. Joskus lyijykynän päässä oleva pienikokoinen kumi osoittautuu todella hyväksi. Ostin kerran Salesta halpoja lyijykyniä, joiden kumit olivat yllättävän hyviä.

Tekstuurien kumittamisessa on tarpeen käyttää hyvin pientä kumia tai kumin kulmaa. Markkinoilla on todella näppäriä muovailtavia pyyhekumeja, joista voi muotoilla sormilla halutun muotoisen kumituspinnan. Seuraavassa kuvassa näet Derwentin muovailtavan kumin, jonka hinta on muutaman euron tietämillä.

Tällainen kumi muistuttaa hieman sinitarraa, mutta on rakenteeltaan jämäkämpi. Idea on, että kumittamisen jälkeen tummunut kohta taitetaan kumin sisään. Kumia voi käyttää niin kauan, kunnes se on muuttunut kauttaaltaan tummaksi.

Hyvin varustelluista taidetarvikeliikkeistä löytyy myös teroitettavia kumeja, jotka ovat puukynän muotoisia. Tällaisella terävällä kumilla on mahdollista kumittaa hyvin tarkkoja alueita, kuten yksittäisiä hiuksia.

Ohutkärkinen kumi tarkkaa työskentelyä varten on mahdollista leikata myös itse tavallisesta kumista. Käytä terävää puukkoa, kuten mattoveistä, kumin leikkaamiseen.


Stompit

Stompit ovat kynänmuotoisia paperipatukoita, joita käytetään lyijykynäjäljen tasoittamiseen ja sävyerojen häivyttämiseen. Stomppi on hyödyllinen apuväline esimerkiksi varjostusten tekemisessä.

Stompin avulla voit häivyttää eri tummuusalueiden rajat niin, että tummuusalueet sulautuvat realistisen näköisesti toisiinsa. Koska stompissa on terävä kärki, se soveltuu myös piirtämiseen ja yksityiskohtien hiomiseen. Stompin sijaan tai sen lisänä varjostamiseen voit käyttää myös pumpulipuikkoa tai sormea. Stomppeja on eri kokoisia, ja pienemmät niistä sopivat tarkkuutta vaativien alueiden työstämiseen, kun taas isommat sopivat laajempiin alueisiin. Paketillinen stomppeja maksaa muutaman euron.


Viivotin

Viivotin on hyödyllinen apuväline apuviivojen teossa, mittasuhteiden mittaamisessa ja muissa luonnostelun vaiheissa. Paperin koko määrittelee sen, kuinka pitkä viivotin on hyödyllisin. Kannattaa hankkia ainakin kaksi viivotinta, joista toinen on lyhyempi pienikokoisia ja toinen pitempi isompia piirustuksia varten.


Kuten huomaat, piirtämiseen ei tarvita paljon välineitä eikä paljon rahaa. Todennäköisesti omistat jo osan näistä välineistä. Kun edistyt piirustustaidossa, voi olla tarpeellista hankkia joitakin muitakin välineitä kuten grafiittijauhetta, tusseja ja värillisiä puukyniä. Oma tavoitteesi ja tyylisuuntasi määrittelevät sen, millaisia välineitä tarvitset.

Piirustusterveisin,

Tuomas


 

Piirtämisen perusteet -piirustuskurssi

Piirtämisen perusteet -kurssi on kattava ja paikoin hyvin syvällinenkin kurssi piirtämiseen ja piirtotaidon kehittämiseen. Kurssin kesto on viisi viikkoa, ja sen aikana opettelemme toden teolla havainnoimaan näkemäämme ja siirtämään näitä havaintoja paperille tai luonnoksiksi.

Olitpa kiinnostunut realistisesta piirtämisestä, sarjakuvien tekemisestä, luonnostelutaitojesi kehittämisestä tai suoraan mielikuvituksesta piirtämisestä, tämä kurssi on sinua varten. Kurssilla opit tärkeitä piirtämisen ydintaitoja, joita voit soveltaa mihin tahansa piirtämiseen.

Lue lisää kurssista kurssin esittelysivulta ja liity mukaan innostuneiden piirtäjien porukkaan!