Taideopetus kotiisi

Katso käynnissä olevat kurssimme sivuiltamme ja Innostu taiteesta. Opiskele silloin, kun se sinulle itsellesi parhaiten sopii.

Katso kurssimme

TUOMAS TUIMALA

Piirtäjän tarvikkeet – katsaus kyniin ja muihin välineisiin

Mitä välineitä piirtäjä tarvitsee? Miten eri lyijykynät eroavat toisistaan ja mitä ovat stompit? Tämä artikkeli käsittelee piirtämisen keskeisimpiä välineitä. Artikkeli liittyy Piirtämisen perusteet -kurssiin, johon olet tervetullut liittymään mukaan. Jos olet tulossa kurssille, voit hankkia tässä tekstissä esittelemiäni välineitä jo etukäteen.

Piirtämiseen ei tarvita paljon välineitä. Oikeastaan vain kynä, paperi ja teroitin riittävät. Piirustuskurssia varten sinun ei tarvitse hankkia kaikkia tarvikkeita, joista seuraavaksi puhun. Pärjäät hyvin muutamalla lyijykynällä, paperilla ja teroittimella. Kurssin tarkoitus ei ole hifistellä välineillä, vaan oppia piirtämään.

Esittelen kuitenkin seuraavaksi muutamia keskeisiä välineitä, joita saatat haluta hankkia. Käytän itse näitä tarvikkeita ja voin kokemukseni pohjalta suositella niitä myös sinulle. Erilaisilla välineillä saa erilaista jälkeä aikaiseksi ja on ihan hyvä ainakin tiedostaa, mihin eri välineet pystyvät. Haluan jakaa tämän tarvikeinfon kurssin lisäksi myös täällä artikkeleissa, jotta kuka tahansa voisi päästä piirtämisen alkuun ja oppia erilaisista kynistä ja muista välineistä.

muotokuvapiirtämisen vaiheita

Lyijykynät

Kun arkikielessä puhutaan lyijykynästä, niin todellisuudessa tarkoitetaan grafiittikynää. Grafiitti on maan uumenissa tiivistynyttä hiiltä. Nykyisten lyijykynien ’lyijy’ eli kynän sisus on sekoitus grafiittia ja savea. Näiden aineiden suhdetta muuttamalla saadaan eri kovuisia lyijykyniä.

Lyijykynän kovuus vaikuttaa piirtojäljen tummuuteen. Pehmeästä kynästä syntyy tumma ja pehmeä piirtojälki ja kovasta vastaavasti vaalea ja terävä. Tästä kuvasta näet, miten kynän kovuus vaikuttaa lopputulokseen.

Derwent lyijykynät

Kun katsot lyijykyniä, huomaat niiden kyljessä kirjaintunnuksen. Kovempia lyijykyniä edustaa tunnus H (H-9H). Mitä isompi numero H:n edessä on, sitä kovempi kynä on kyseessä.

Pehmeämpiä lyijykyniä edustaa tunnus B (B-9B). Mitä isompi numero B:n edessä on, sitä pehmeäpi kynä on kyseessä.

HB-tunnuksella varustettu kynä sijoittuu kovien ja pehmeiden kynien keskikohtaan.

Kun aloitat piirtämistä, sinulle riittää hyvin H, HB, 2B, 4B ja 6B -kynät. Voit myös ostaa paketin, jossa on useampia kyniä eri kovuuksilla.

derwent lyijykynäpakkaus

Esimerkiksi ylläolevassa Derwentin lyijykynäpakkauksessa on 12 kynää, kovuudet 6B-4H. Tällaisen paketin hinta on 15 euron luokkaa, ja settejä myydään useimmissa kirjakaupoissa ja taidetarvikeliikkeissä. Jos et halua ostaa koko paketillista kyniä, osta muutama kynä skaalan eri kohdista, esimerkiksi H, 2B ja 4B -kynät.

Mustat lyijykynät

Tavallisilla lyijykynällä on haasteellista tai oikeastaan mahdotonta saada aikaan täysin mustaa. On olemassa joitakin erikoislyijykyniä, kuten Staedtlerin Mars Lumograph Black -kynät, joilla pystyy piirtämään hyvin tummaa jälkeä. Tässä kuvassa on vertailu tummimman peruslyijykynän (9B) ja tummimman Mars Lumograph Black -kynän välillä. Erilaiset näytöt saattavat vääristää värejä, mutta tosielämässä ero on merkittävä.

Lyijykynien piirtojälki

Mustat lyijykynät ja niiden aikaansaama erittäin tumma jälki on monesti juuri se viimeinen silaus, joka kuviin tarvittaisiin ja joka jää monesta teoksesta puuttumaan. Jos haluat piirtää mustaa lyijykynillä, hanki tällaisia erikoiskyniä.

Vertailu eri kynien välillä

Ylläolevasta kuvasta näet vielä vertailun tummimman "tavallisen" lyijykynän ja neljän Staedtlerin Mars Lumograph Black -kynän välillä. Tummemmat kynät ovat erittäin hyvä jatke peruslyijykynien lisäksi, eikä näiden kappalehintakaan ole kuin 1,5 euron luokkaa. Suomesta näitä mustia lyijykyniä saa ainakin Adlibriksestä, ja minä tilasin omat kynäni Brittiläisestä pullingers.com -verkkokaupasta.

Hiilikynät ja fiksatiivi

Hiilikynät ovat puukyniä, joiden sisus on grafiitin sijaan hiiltä. Hiilikynän tunnistaa hiiltä tarkoittavasta sanasta "charcoal".

Tummimpien hiilikynien jälki on täysin musta. Seuraavassa kuvassa on kuvattuna kolme erilaista Derwentin hiilikynää, joiden tummuudet ovat "Light", "Medium" ja "Dark".

Hiilikynät

Hiili tarttuu parhaiten puhtaalle paperille. Derwentin hiilikynät eivät ole mielestäni kaikkein parhaimpia, joten jos haluat panostaa laatuun, suosittelen hiilikynien suhteen sellaisia merkkejä kuin Marie's ja Generals. Derwentin hiilikynät ovat kuitenkin ihan OK, ja niiden hyvä puoli on helppo saatavuus Suomesta.

Hiilkynät leviävät ja pöllyävät herkästi, joten piirtojäljen voi kiinnittää fiksatiivilla.

Fiksatiivi

Fiksatiivi tulisi suihkuttaa aina ulkona tai hyvin ilmastoidussa tilassa, sillä se haisee voimakkaasti eikä ole terveellistä hengitettynä. Jotkut käyttävät fiksatiivin sijaan hiuslakkaa, joka lyhyellä tähtäimellä ajaa saman asian. Hiuslakka ei kuitenkaan ole tarkoitettu piirtojäljen kiinnittämiseen, joten ajan saatossa se saattaa pilata kuvan. Suosittelenkin sinua hankkimaan piirustusharrastusta varten tähän nimenomaiseen tarkoitukseen tarkoitetun aineen.

Fiksatiivin käyttö saattaa hieman muuttaa lopullista piirustusta. Fiksatiivin käyttö ei olekaan mitenkään välttämätöntä, varsinkin jos piirrät leviämättömillä kynillä tai teet harjoitusmielessä kuvia, joiden tuhriintumisella ei ole merkitystä. Piirustuksia – myös hiilipiirustuksia – voi säilöä turvallisesti myös ilman fiksatiivia, kun teokset pinoaa päällekkäin ja väliin laittaa säihköistymätöntä ja happovapaata paperia, kuten glassine-paperia. Glassine-paperia saa esimerkiksi Jackson's Artista.

Paperi

Piirtäjä tarvitsee paljon paperia. Voit hankkia joko luonnoslehtiön tai irrallisia papereita, tai molemmat. Nopeiden luonnosten tekemiseen käy mikä tahansa paperi, mutta viimeistellyimpään työskentelyyn kannattaa hankkia erityistä lyijykynällä piirtämiseen tarkoitettua paperia.

Piirustuspaperit

Papereita on hyvin eri paksuisia, aina silkkipaperin ohuista jämäköihin kartonkeihin. Jos valitset lehtiöitä tai papereita kirjakaupasta tai taidetarvikeliikkeestä, sinun on helppo löytää hyllyltä nimenomaan piirtämiseen tarkoitetut paperit.

Minkälainen paperi sitten soveltuu juuri sinulle? Vastaus riippuu siitä, mitä haluat piirtää ja minkälaisia välineitä haluat käyttää. Paperin pintarakenne vaikuttaa piirtojälkeen. Jokaisella paperilla on omat hyvät ja huonot puolensa ja toisaalta myös rajansa siinä, kuinka paljon ne pystyvät vastaanottamaan piirtojälkeä. Neuvon sinua hankkimaan muutamia erilaisia papereita niin huomaat käytännön kautta, mikä toimii sinulle parhaiten.

Minä piirrän usein sävytetylle paperille, kuten Cansonin Mi-Teintes -paperille. Sävytetyllä paperilla on mielestäni helppo hallita tummuuksia ja kaiken vaalean voi piirtää valkoisella hiilikynällä. Sävytetty paperi antaa teokseen myös tiettyä arvokkuutta.

Cansonin paperi

Teroitin

Kuten kaikkia välineitä, myös teroittimia on erilaisia. On paristokäyttöisiä ja käsikäyttöisiä. Hyvä teroitin voi olla minkälainen tahansa, kunhan sillä saa teroitettua kynän täysin teräväksi. Monet piirtäjät teroittavat kynänsä mieluiten puukolla, jotta he saavat kynän grafiittiosaa näkyviin enemmän. Tämä auttaa piirtämisessä varsinkin silloin, kun halutaan tehdä leveämpää jälkeä. Kun kynä teroitetaan puukolla, teroituksen voi viimeistellä hiomapaperilla, jotta kynästä tulee täysin terävä.

Teroitetut lyijykynät

Olen kirjoittanut kynien teroittamisesta muutaman ohjeartikkelin ja löydät ne seuraavien linkkien kautta.

Artikkeli: Helppo ja nopea tapa teroittaa hiilikynät

Artikkeli: Lyijykynien teroittaminen oikeaoppisesti

Artikkeli: Lyijykynien teroittaminen kaksivaiheteroittimella

Pyyhekumit

Pyyhekumi on tarkoitettu piirtojäljen poistamiseen. Kumittamisen tarkoitus ei ole vain virheiden korjailu, vaan grafiitin poistaminen halutun tekstuurin aikaansaamiseksi. Harrastuksen alkuvaiheessa aivan tavallinen hyvälaatuinen pyyhekumi on täysin riittävä. Joskus lyijykynän päässä oleva pienikokoinen kumi osoittautuu todella hyväksi. Ostin kerran Salesta halpoja lyijykyniä, joiden kumit olivat yllättävän hyviä.

Tekstuurien kumittamisessa on tarpeen käyttää hyvin pientä kumia tai kumin kulmaa. Markkinoilla on todella näppäriä muovailtavia pyyhekumeja (hiilikumeja), joista voi muotoilla sormilla halutun muotoisen kumituspinnan. Seuraavassa kuvassa näet Derwentin hiilikumin, jonka hinta on muutaman euron tietämillä.

Hiilikumi

Tällainen kumi muistuttaa hieman sinitarraa, mutta on rakenteeltaan jämäkämpi. Idea on, että kumittamisen jälkeen tummunut kohta taitetaan kumin sisään. Kumia voi käyttää niin kauan, kunnes se on muuttunut kauttaaltaan tummaksi.

Hyvin varustelluista taidetarvikeliikkeistä löytyy myös teroitettavia kumeja, jotka ovat puukynän muotoisia. Tällaisella terävällä kumilla on mahdollista kumittaa hyvin tarkkoja alueita, kuten yksittäisiä hiuksia. Kuvassa näkyy Koh-i-Noor -merkkinen teroitettava kumi.

Teroitettava kumi

Ohutkärkinen kumi tarkkaa työskentelyä varten on mahdollista leikata myös itse tavallisesta kumista. Käytä terävää puukkoa, kuten mattoveistä, kumin leikkaamiseen.

Stompit

Stompit ovat kynänmuotoisia paperimassapötköjä, joita käytetään lyijykynäjäljen tasoittamiseen ja sävyerojen häivyttämiseen. Stomppi on hyödyllinen apuväline esimerkiksi varjostusten tekemisessä.

Stompit eli häivyttimet

Stompin avulla voit häivyttää eri tummuusalueiden rajat niin, että tummuusalueet sulautuvat realistisen näköisesti toisiinsa. Koska stompissa on terävä kärki, se soveltuu myös piirtämiseen ja yksityiskohtien hiomiseen. Stompin sijaan tai sen lisänä varjostamiseen voit käyttää myös pumpulipuikkoa tai sormea. Stomppeja on eri kokoisia, ja pienemmät niistä sopivat tarkkuutta vaativien alueiden työstämiseen, kun taas isommat sopivat laajempiin alueisiin. Paketillinen stomppeja maksaa muutaman euron.

Viivotin

Viivotin on hyödyllinen apuväline apuviivojen teossa, mittasuhteiden mittaamisessa ja muissa luonnostelun vaiheissa. Paperin koko määrittelee sen, kuinka pitkä viivotin on hyödyllisin. Kannattaa hankkia ainakin kaksi viivotinta, joista toinen on lyhyempi pienikokoisia ja toinen pitempi isompia piirustuksia varten.

Tule mukaan kurssille!

Kuten huomaat, piirtämiseen ei tarvita paljon välineitä eikä paljon rahaa. Todennäköisesti omistat jo osan näistä välineistä. Kun edistyt piirustustaidossa, voi olla tarpeellista hankkia joitakin muitakin välineitä kuten tusseja ja värillisiä puukyniä. Oma tavoitteesi ja tyylisuuntasi määrittelevät sen, millaisia välineitä tarvitset.

Tule mukaan suositulle piirustuskurssillemme, niin pääset kokemaan innostumisen ja onnistumisen kokemuksia. Samalla opit lisää välineistä. Olen myös itse mukana kurssilla ja siellä voimme keskustella aiheesta lisää.

Piirustusterveisin, Tuomas

Lue muut artikkelit