TAIDEKURSSIT

Liisa Tuimala | 18.1.2018

Paperin pingottaminen teippaamallaPaperin pingottaminen alkaa aina sen kastelemisella. Kastuessaan paperi venyy hieman, ja kun venynyt paperi kiinnitetään alustaan, maalatessa siihen ei muodostu kupruja ja teos myös kuivuu suoraksi. Paperi kastellaan ja liotetaan esimerkiksi tiskialtaassa. Ohuemmille papereille liotusajaksi riittää muutama minuutti, paksummille 10 - 15 minuuttia.

Kun paperi on lionnut, se teipataan kiinni vanerilevylle. Oikea teippi paperin kiinnittämiseen akvarellimaalauksessa on kasviliimapaperi. Kasviliimapaperia saat hyvin varustelluista taidetarvikeliikkeistä. Maalarinteipit ja pakkausteipit eivät sovellu kiinnittämiseen, sillä ne eivät tartu märkään paperiin ja jos tarttuvatkin, eivät pysy paikoillaan kun paperi alkaa kiristyä kuivuessaan.


Miten?

Teippaa lionnut paperi alustaan muutaman sentin levyisellä kasviliimapaperilla. Teippaa paperi niin, että puolet teipistä kulkee paperin, ja puolet alustan päällä. Teippaa paperin sivut koko pituudelta. Kasviliimapaperi liimautuu kastuessaan ja kiinnittyy tehokkaasti kosteaan paperiin.

Kun käytät kasviliimapaperia, kastele teippiä varoen kädellä tai suihkupullolla. Tarkoitus on, että teipissä oleva liima ei huuhtoudu pois. Kun teippi on paikoillaan, painele sitä hieman esimerkiksi rätillä ja varmista, että se on liimautunut sekä paperiin että alustaan.

Teipatulle märälle paperille voi alkaa maalata heti. Jos paperi ei pysy paikoillaan maalauksen kuivuessa, teippi on kiinnitetty liian märälle paperille tai teippiä on kasteltu liikaa. Ratkaisu on kiinnittää teippi seuraavalla kerralla vähemmällä vedenkäytöllä, mikä säästää teipissä olevaa liimaa.

Valmis ja kuivunut maalaus irrotetaan alustasta terävällä veitsellä. Teippi leikataan kahtia paperin ulkoreunaa myöten. Vanerin päällä ollut teippikaistale jää vaneriin. Seuraavaa paperia pingotettaessa liimapaperi teipataan vanhan päälle. Jos samaa vaneria käyttää pitkään, aika ajoin vanerista irrotetaan ylimääräisiä vanhoja teippejä.

Maalausterveisin,

Liisa

Ps. Katso artikkelipankistamme muut ohjeet eri tekniikoille.

 

KORKEATASOISET AKVARELLIKURSSIT

Taidekursseilla on käynnissä kaksi akvarellimaalaukseen keskittyvää kurssia, viisi viikkoa kestävä Akvarellikurssi sekä neljä viikkoa kestävä Kukkamaalauskurssi. Kenelle kurssit soveltuvat?

Molemmat kurssit sopivat niin vasta-alkajille kuin jo pidempään maalanneille. Kurssit tarjoavat reilusti haastetta, mutta selkeiden oppituntien ansiosta myös aloittelijat pääsevät nopeasti jyvälle tekniikoihin.

Akvarellikurssi ja Kukkamaalauskurssi täydentävät toinen toisiaan. Kurssit on mahdollista käydä rinnakkain tai peräkkäin, ja voit aloittaa kummasta tahansa. Molemmat kurssit ovat saaneet innostunutta palautetta kävijöiltä. Kurssien esittelysivuilta voit lukea lisää näistä kursseista ja niiden sisällöistä. Alla näet kurssivalikoimamme.