TAIDEKURSSIT

Liisa Tuimala | 24.1.2018

Paperin pingottaminen pleksilleAkvarellimaalarit pingottavat paperin tyypillisesti vanerilevylle tai korkkitaululle. Tällaiset levyt imevät itseensä jonkin verran vettä, jolloin paperi kuivuu myös alakautta. Tämä nopeuttaa paperin kuivumista, mikä voi olla maalatessa etu tai haitta, riippuen omasta maalaustyylistä. Jotkut maalarit käyttävät maalausalustana mieluummin tiivistä levyä, esimerkiksi pleksiä. Tiivis alusta ei ime vettä, joten paperi kuivuu hitaammin. Hidas kuivuminen ja tiiviin alustan käyttäminen sopii maalaamiseen erityisesti silloin, kun maalari haluaa työskennellä märkää märällä -tekniikalla mahdollisimman pitkään.


Miten?

Paperi kastellaan ja annetaan liota perusteellisesti. Märkä paperi asetellaan pleksille tai muulle imemättömälle levylle, joka on jonkin verran paperia suurempi. Ylimääräinen vesi valutetaan pois ja ilmakuplat silotellaan kevyesti levyn ja paperin välistä.

Imemättömällä alustalla paperi liimautuu levyyn ilman kiinnitystä. Paperi tarrautuu kiinni levyyn märkyytensä ansiosta ja pysyy siinä kiinni niin kauan, kun paperi on märkä. Sitä ei siis tarvitse teipata tai kiinnittää levyyn muulla tavoin, vaan maalaamisen voi aloittaa heti, kun märkä paperi on levyllä.

Kun paperi alkaa hiljalleen kuivua, se alkaa irrota levystä. Siksi paperi tulisikin siirtää vanerilevylle siinä vaiheessa, kun märkää märälle -tekniikalla maalatut osat ovat valmiit ja paperi on vielä kostea. Jotkin netistä löytyvät ohjeet sanovat, että paperi kuivuisi suoraksi pleksin päälle ilman, että paperia kiinnittää mitenkään. Minä en ole saanut tätä onnistumaan muutamista kokeiluistani huolimatta, vaan paperi alkaa nousta reunoistaan joka kerta, kun se kuivuu. Lopputulos on mutkalle kuivunut akvarellimaalaus, jota ei voi kehystää. Siksi suosittelen märän paperin siirtämistä vanerille, jossa se saa kuivua kiinnitettynä rauhassa.

Artikkelipankistamme löydät ohjeet siihen, miten paperi kiinnitetään vanerilevylle nitomalla tai teippaamalla.

Maalausterveisin,

Liisa

 

KORKEATASOISET AKVARELLIKURSSIT

Taidekursseilla on käynnissä kaksi akvarellimaalaukseen keskittyvää kurssia, viisi viikkoa kestävä Akvarellikurssi sekä neljä viikkoa kestävä Kukkamaalauskurssi. Kenelle kurssit soveltuvat?

Molemmat kurssit sopivat niin vasta-alkajille kuin jo pidempään maalanneille. Kurssit tarjoavat reilusti haastetta, mutta selkeiden oppituntien ansiosta myös aloittelijat pääsevät nopeasti jyvälle tekniikoihin.

Akvarellikurssi ja Kukkamaalauskurssi täydentävät toinen toisiaan. Kurssit on mahdollista käydä rinnakkain tai peräkkäin, ja voit aloittaa kummasta tahansa. Molemmat kurssit ovat saaneet innostunutta palautetta kävijöiltä. Kurssien esittelysivuilta voit lukea lisää näistä kursseista ja niiden sisällöistä. Alla näet kurssivalikoimamme.