TAIDEKURSSIT

Tuomas Tuimala | 4.7.2018

Muotokuvan piirtäminen hiilellä


Tässä artikkelissa näytän sinulle, kuinka muotokuva piirretään hiilellä vaihe vaiheelta.


Tarvittavat välineet

Muotokuvan piirtämiseen tarvitset seuraavat välineet:

  • Harmaa paperi
  • Lyijykynä
  • Hiili
  • Hiilikynä
  • Valkoinen hiillikynä
  • Stomppi
  • Pumpulipuikko ja vanulappu
  • Pyyhekumi


Teos on mahdollista piirtää myös pelkällä hiilipuikolla ja valkoisella hiilikynällä. Itse käytän hiilipuikon lisäksi myös hiilikyniä, koska kynillä on helppo piirtää yksityiskohtia ja tarkkoja alueita.


Ensimmäinen vaihe: pään sijainti ja koko

Määritä pään sijainti ja koko. Kuvassa olen merkinnyt pään korkeuden ja leveyden käyttämäni mallikuvan mukaan. Voit piirtää paperiin myös kehyksen, joka toimii sopivana vertailukohtana muotokuvaan piirrettävien viivojen kallistuskulmille luonnosteluvaiheessa.


Toinen vaihe: luonnostelu

Luonnostele pää ja kasvojen piirteet paperille kovalla lyijykynällä tai hiilikynällä. Hyvä työjärjestys on edetä ulkoa sisäänpäin ja yksinkertaisesta monimutkaiseen. Toisin sanoen: aloita piirtäminen pään muodosta ja siirry sitten kasvojen piirteisiin.

Tähän työvaiheeseen kannattaa panostaa. Luonnostele kuva huolellisesti, koska hyvälle perustalle on helpompi rakentaa. Ajattele tätä työvaihetta visuaalisina muistiinpanoina. Kirjaa tässä vaihessa muistiin riittävä määrä sopivan tarkkaa informaatiota, jotta sinulle jää mahdollisimman vähän korjattavaa myöhemmissä vaiheissa.

Mittaa ja tarkista piirrostasi yhä uudelleen ja uudelleen läpi koko luonnosteluvaiheen. Tarkoitus on, että piirros on yhdenmukainen mallin kanssa. Kiinnitä huomiota mittasuhteisiin ja kasvojen piirteisiin. Yhdennäköisyyden kannalta silmät, nenä ja suu ovat hyvin tärkeät.

Käytä luonnostelussa pääsääntöisesti suoria viivoja. Tämä helpottaa sinua piirtämään eri kohtien kallistuskulmat ja muodot oikein. Kuten kuvasta näet, piirros on tässä vaiheessa kulmikas. Piirtämisprosessin edetessä kulmikkuus hioutuu pois.

Silmien, nenän, suun ja kasvonpiirteiden lisäksi luonnostele myös varjoalueiden muodot paikoilleen.


Kolmas vaihe: varjoalueet

Luonnostele seuraavaksi varjoalueet ja muut tummat kohdat kuvaan hiilellä. Silmät voit kuitenkin jättää toistaiseksi välistä.

Muotokuvaa ajatellen on tärkeää hahmottaa piirrettävän kohteen valo- ja varjopuoli selkeästi. Esimerkkikuvassa kasvojen toinen puoli on varjoisa ja toinen puoli valoisa.

Kun tummat kohdat ja varjoalueet ovat paikoillaan, levitä hiiltä vanulapulla.

Älä välitä, vaikka tässä vaiheessa osa hiilestä irtoaakin paperista. Hiiltä lisätään myöhemmin lisää, kerroksittain.


Neljäs vaihe: yksityiskohdat

Tästä eteenpäin hiotaan yksityskohtia ja tummuusasteita kohdilleen. Työstä tummuusasteita lisäämällä piirustukseen hiiltä kerroksittain. Hiiltä lisätään vuorotellen hiilellä piirtäen ja piirtojälkeä levittäen.

Laajemmissa tummissa alueissa hiilen levittämiseen soveltuu hyvin vanulappu, kun taas pienimmässä, tarkkuutta vaativissa kohdissa levitykseen on hyvä käyttää pumpulipuikkoa ja stomppia.

Kun lisäät kuvaan hiiltä, yksityiskohtien piirtämisessä, kuten silmissä, voit käyttää apuna hiilikynää.

Tummuusasteiden avulla piirustukseen luodaan kolmiulotteisuuden vaikutelma. Tarkista siis koko ajan, kuinka tummia eri alueiden tulee olla. Vertaa piirrostasi mallikuvaan jatkuvasti.


Viides vaihe: valkoisen lisääminen kuvaan

Lisää seuraavaksi valkoista hiiltä kuvan valoisimpiin ja kirkkaimpiin kohtiin. Tällaisia kohtia tässä kuvassa ovat muun muassa silmät, nenä, alahuuli ja silmälasit.

Hio yksityiskohtia ja tummuusasteita edelleen. Käytä pehmeää eli tumminta hiilikynää tummimpiin kohtiin ja valkoista hiilikynää valoalueille.


Kuudes vaihe: viimeistely

Onnistuneet tummuusasteet eli valöörit ovat yksi hyvän piirustuksen tuntomerkeistä ja näköisyyden avain. Jatka siis vielä tummuusasteiden säätämistä, kunnes muotokuva on valmis.

Sävytä lopuksi taustaa valkoisella hiilikynällä. Tämä nostaa kuvattavan henkilön esiin paperista.

Kun piirros on valmis, kiinnitä piirtojälki fiksatiivilla.

Haluatko lisää samankaltaisia käytännönläheisiä piirustusohjeita? Vieraile siinä tapauksessa osoitteessa www.tuomastuimala.fi Julkaisen siellä säännöllisesti artikkeleita ja videoita, joissa valaisen piirtämisen ydinperiaatteita ja -taitoja. Tervetuloa tutustumaan sivustooni!

Piirustusterveisin,

Tuomas

 


LIITY MUKAAN MUOTOKUVAKURSSILLE!


Muotokuvakurssillamme paneudutaan toden teolla muotokuvan piirtämiseen. Kurssilla käydään vaihe vaiheelta läpi, miten realistinen potretti syntyy. Selkeät videot ja tekemisen jaksotus vievät sinut menestyksekkäästi kohti valmista, aidontuntuista muotokuvaa.

Kurssi etenee välineiden valinnasta aina työn viimeistelyyn saakka pala kerrallaan. Voit osallistua kurssille, vaikket olisi piirtänyt aiemmin. Kurssin käytyäsi taitosi potretin piirtäjänä ovat uudella tasolla ja hallitset muotokuvapiirtämisen perusteet hyvin.


Lue lisää ja liity mukaan >>