Taideopetus kotiisi

Katso käynnissä olevat kurssimme sivuiltamme ja Innostu taiteesta. Opiskele silloin, kun se sinulle itsellesi parhaiten sopii.

Katso kurssimme

LIISA TUIMALA

Miten löytää oma tyylisuunta taiteilijana?

Oletko kamppaillut saman asian kanssa kuin useimmat meistä? Miten löytää oma tekniikka, tekemisen suunta ja juuri omaan persoonaan sopiva tyyli taiteilijana? Miten luoda uniikkia juttua?

Kun mietit kuuluisia maalareita menneisyydessä ja nykyisyydessä, heistä suurimmalla osalla oli (ja on) oma, kilometrien päähän asti näyttäytyvä tunnistettava tyylinsä. Ajattelehan Salvador Dalia, Vincent Van Goghia, Mark Rothkoa, Jackson Pollockia, Andy W.:tä… Tunnistaisit sekunnin murto-osassa kunkin maalarin taulun, jos sellaisen näkisit. Sinun ei tarvitsisi tuntea jokaista heidän maalaamaansa teosta erikseen, sillä tyyli itsessään kertoisi sinulle tarpeeksi.

Tiedät lisäksi, että menestyvän taiteilijan kannattaisi jo imago- ja kaupallisuussyistäkin kyetä rajaamaan omaa tekemistään edes jotenkin. Sekamelska ja eri tyylisuuntien sillisalaatti kun ei kumminkaan kiinnosta ketään. Mutta miten ihmeessä luoda oma yksilöllinen juttu? Mitä tehdä, kun homma ei naksahda kohdilleen ei sitten millään? Jos kaipaat johdonmukaisuutta tekemiseesi ja haluat löytää oman, persoonaasi istuvan ja ulkoisestikin yhdenmukaisen tyylisuuntasi, tässä näkökulmaa asiaan. Ehkä tämä auttaa sinua menemään eteenpäin ja juuri sinulle paras tyyli alkaa löytyä.

Akvarellimaalaus sinivuokoista

Maalaa kaikkea

Voi tuntua turhauttavalta käyttää oman tyylin hakemiseen kuukausia tai jopa vuosia. Olen kuitenkin huomannut, että useimmille maalareille onneen ei ole oikotietä.

Maalauksenopettajat sanovat kaikkialla, että paras tapa löytää oma tyyli on kokeilla ensin kaikkea mahdollista. Tätä mieltä olen itsekin. Maalaamalla eri tekniikoilla ja tyyleillä opit kunkin tavan ”kielen”. Vasta kokemuksen kautta pystyt sanomaan, mikä maalauksen kieli puhuttelee juuri sinua ja millä kielellä haluat ilmaista itseäsi jatkossa. Ilman testausta et voi etukäteen tietää, mikä resonoi sinussa voimallisimmin.

Kukkamaalaus akvarelleilla

Testaa siis eri tekniikoita ja tyylejä. Maalaa realismia, surrealismia, impressionismia ja kaikkea siltä väliltä. Kokeile töitä rajatuilla väripaleteilla ja testaa värejä, joita et muuten kokeilisi. Tee töitä veitsellä ja kokeile abstraktia ilmaisua.

Maalaamalla kaikkea sinulle vahvistuu käsitys siitä, että voit todellakin tulla maalarina miksi tahansa. Kokemus tällaisesta tekniikoiden hallinnasta on itsessään varsin voimauttava, ja se voi auttaa sinua päätymään omaan tunnistettavaan tyyliisi. Laajan osaamisen kautta voit alkaa tiivistää ilmaisuasi.

Haaste: ala maalata eri tyylisuuntia

Haastan nyt sekä itseni että myös sinut, joka vielä haet tyyliäsi, seuraavaan tehtävään. Tehdään testi ja kokeillaan vähintään kymmentä eri tyylisuuntaa. Maalataan useita tauluja aivan rauhassa. Kun saamme kokeilun päätökseen, olemme varmasti oivaltaneet itsestämme ja haluistamme jotakin uutta.

Todellinen haaste

Todellinen haaste piilee tyylin kehittymisen hitaudessa. Oman ilmaisun omalaatuisuutta ei pysty pakottamaan, eikä prosessia voi jouduttaa väkisin. Olen tämän itse kokenut ja joutunut nöyrtymään asian edessä.

Aikanaan olin vahvasti sitä mieltä, että tyylin pystyy kehittämään rajaamisen kautta. Olen rakentanut aikaisemmin yhden design-brändin, ja siellä rajaaminen toimi. Olen ollut myös mukana monissa liiketoimissa, ja sielläkin suunnat pystyi yksinkertaisesti vain päättämään. Olen luonteeltani järkivoittoinen ja ratkaisuhakuinen, joten ajattelin lapsellisesti, että sama toimii maalaamisenkin kanssa.

Kuinka väärässä olinkaan. Päätökset ja linjavedot veivät minut umpikujaan. Kaikki rationaaliset ajatukseni, kuten ”maalaan taulut vain tiettyyn värimaailmaan” tai ”lisään tämän elementin jokaiseen tauluuni” tuntuivat hetken päästä keinotekoisilta. Kikkailuni saivat tietoisen mieleni hykertelemään onnesta, mutta itse maalausprosessi tökki edelleen. Valmista ei alkanutkaan syntyä, vaikka oman tyylin piti olla kunnossa.

Hanki ohjausta omassa tekniikassasi

Kaiken edellä sanotun lisäksi on viisasta hankkia ohjausta omassa tekniikassa. Olen jutellut monien kurssilaisemme kanssa oman tyylin löytymisen haasteista. Oikeastaan kaikkien tapauksessa on ollut ilmeistä, että maalari on hyötynyt ohjauksesta.

Yksi syy siihen, että oma tyyli on vielä hukassa on se, että henkilö ei vielä tunne omaa tekniikkaansa tarpeeksi hyvin. Jos maalaat esimerkiksi akvarelleilla etkä tiedä, miten märkää märälle -työt itse asiassa syntyvät tai et tiedä, miten työ kannattaa suunnitella etukäteen, asetat rajoituksia tyylisi kehittymiselle. Tai jos piirrät, muttet tunne abstrahoinnin tai varjostamisen alkeita, et voi olettaa näiden asioiden siirtyvän osaksi omaa omintakeista tyyliäsi.

Hanki siis ohjausta omassa tekniikassasi. Ohjauksen ansiosta opit tekniikkasi salat laajasti. Taitava opettaja osaa auttaa sinua voittamaan myös erilaisia henkisiä haasteita, jotka liittyvät taiteen tekemiseen. Näitä ovat tunne omasta osaamattomuudesta, aloittamisen vaikeus, inspiraatio-ongelmat, liiallinen itsekriittisyys ja perfektionismi, vain muutamia mainitakseni.

Hyvän ohjauksen turvin pääset eteenpäin sekä teknisissä että henkisissä haasteissa ja tämä tasoittaa tietäsi oman tyylisi löytymiselle.

Meillä Taidekursseilla ohjaus kuuluu maksullisten kurssien hintaan. Kurssimme jäsenenä voit hyödyntää opettajan ohjausta niin paljon, kuin koet siihen tarvetta. Saat henkilökohtaista ohjausta ja tukea henkilöltä, joka näkee tilanteesi ulkopuolisen silmin ja osaa auttaa sinua eteenpäin.

Maalausterveisin, Liisa

Lue muut artikkelit