Taideopetus kotiisi

Katso käynnissä olevat kurssimme sivuiltamme ja Innostu taiteesta. Opiskele silloin, kun se sinulle itsellesi parhaiten sopii.

Katso kurssimme

LIISA TUIMALA

Miten eri lyijykynät eroavat toisistaan ja mitä kyniä pitäisi hankkia?

Oletko koskaan miettinyt, mitä eri kirjain- ja numeroyhdistelmät tarkoittavat lyijykynissä, ja miten eri lyijykynät eroavat toisistaan? Tässä artikkelissa kerron sinulle, mitä nämä merkinnät tarkoittavat ja mitä eroa on kovilla ja pehmeillä kynillä. Lisäksi kerron sinulle, minkä kovuisia lyijykyniä sinun kannattaa hankkia, jos haluat piirtää monipuolista jälkeä muutamalla peruskynällä.

Aiheeseen liittyy myös video, jonka voit katsoa alta.

Videolla mainittu maksuton piirustuskurssi löytyy sivuiltamme täältä.

Merkintöjen selitys

Kuten olet varmasti huomannut, lyijykynien päässä on merkintöjä, kuten H, HB tai B. Nämä merkinnät kuvaavat sitä, kuinka pehmeä tai kova lyijykynä on kyseessä.

H tulee sanasta ”Hard” ja viittaa kovuuteen. Mitä suurempi numero H:n edessä on, sitä kovempi kynä on kyseessä.

Lyijykynät

B taas tulee sanasta ”Black” ja sillä kuvataan kynän pehmeyttä ja samalla tummuutta. Mitä suurempi numero B:n edessä on, sitä pehmeämpi kynä on kyseessä. Jos kynäpaketissa on esimerkiksi lyijykynät B, 3B ja 5B, viimeisin eli 5B on kaikkein pehmein.

Kynät HB ja F sijoittuvat kovien ja pehmeiden kynien välimaastoon. HB tulee sanoista "Hard Black" ja F sanasta "Fine" tai "Firm".

Mitä eroa kovilla ja pehmeillä kynillä sitten on? Mitä kovempi kynä on kyseessä, sitä vaaleampaa jälkeä siitä tulee. Ja vastaavasti mitä pehmeämpi kynä on kyseessä, sitä tummempaa jälkeä siitä tulee. Ylläoleva kuva havainnollistaa asiaa.

Mitkä lyijykynät pitäisi hankkia?

Jos mietit eri lyijykynämerkkejä, niin voisit hankkia Staedtler Mars Lumograph -merkkiset lyijykynät, jotka näet kuvassa. Näillä kynillä on hyvä piirtää ja piirtojälki on tasalaatuista. Kynien saatavuus on myös hyvä, sillä Staedtlerin kyniä löytyy lähes kaikista kirjakaupoista. Toinen hyvä merkki on Faber Castell, jonka kyniä vilahteli videollakin. Derwentinkin lyijykynät ovat ihan ok, mutta jos Staedtleria tai Faber Castellia on saatavilla, valitsisin mieluummin jomman kumman niistä.

Lyijykynät

Piirtojälkeen ja tummuuteen vaikuttaa paljolti se, kuinka monta kerrosta piirrät päällekkäin ja kuinka kevysti tai voimakkaasti piirrät. Toisaalta eri kynien erot eivät välttämättä ole kovin suuret. Siksi et tarvitsekaan kaikkia kyniä, joita valmistajat ovat valmistaneet. Pärjäät hyvin esimerkiksi kolmella kynällä, jotka voivat olla H, HB ja 4B. Tässä on kolme kynää, joista yksi on kova, yksi pehmeä ja yksi siltä väliltä. Näillä kolmella kynällä pystyt piirtämään laajan skaalan eri tummuuksia ja sävyttämään teoksesi näyttävästi.

Oletko muuten jo liittynyt Varjostusten piirtäminen -kurssillemme, jossa opetamme sinua varjostamaan teoksesi uskottavasti? Kurssi on käynnissä ja olet tervetullut liittymään mukaan.

Terveisin, Liisa

Kaikki artikkelit