TAIDEKURSSIT


Liisa Tuimala | 8.1.2018

Maalauspohjan rakentaminen kiilapuiden avullaMaalauspohjan rakentaminen itse antaa taiteentekemiselle aivan ainutlaatuisen lähtökohdan. Teoksesta tulee erikoisen henkilökohtainen, kun koko työn valmistaa alusta loppuun asti omakätisesti. Korkealaatuisten pohjamateriaalien ansiosta valmis teos kestää lisäksi vuosikymmeniä. Käymme nyt läpi pohjan rakentamisen vaihe vaiheelta.


Tarvikkeet pohjan rakentamiseen

  • Kiilapuita haluamassasi koossa. Valitse kiilapuut aina pareittain. Jos suunnittelet esimerkiksi 50 x 35 cm kokoista teosta, hanki kaksi kappaletta molempia mittoja.
  • Maalaamiseen tarkoitettua kangasta. Kun käytät valmiiksi pohjustettua kangasta, sinun ei tarvitse erikseen liimata ja pohjakäsitellä raakakangasta, vaan pääset heti aloittamaan työn. Taidetarvikeliikkeet myyvät valmiiksi pohjustettua pellavaa ja puuvillaa metritavarana. Molemmat kankaat soveltuvat todella hyvin omatekoisten pohjien valmistukseen.
  • Niittipyssy. Niittipyssyjä myydään useimmissa tavarataloissa ja ne ovat kohtalaisen edullisia. Hyvät kiilapuut valmistetaan kovasta puusta, joten valitse sellainen niittipyssy, jolla voi niitata hieman kovempaakin materiaalia. Hyvä vaihtoehto on vaikkapa Rapid-niittipyssy:

  • Vasara
  • Metrimitta
  • Sakset / mattoveitsi


Kiilapuiden kiinnitys

Kun sinulla on kaksi paria haluamasi kokoisia kiilapuita, yhdistä puut kulmistaan. Kiilapuut kiinnitetään yhteen kevyesti vasaralla naputtamalla. Liimoja tai muita kiinnikkeitä ei tarvita, sillä kiilapuut pysyvät tiukasti koossa rakenteensa ansiosta.

Kun puut ovat paikoillaan, mittaa valmistunut kehikko kulmasta kulmaan. Näin pystyt tarkistamaan, että puut ovat 90 asteen kulmassa.


Kankaan kiinnitys

Aseta puukehys kankaan päälle ja leikkaa kangas noin 5 cm leveämmäksi reunoilta kuin kiilapuukehikon koko on. Kun jätät viitisen senttiä ekstraa joka reunalle, kangas on helppo kiinnittää ja kiristää käsin. Jos siis teoksesi koko on esimerkiksi 35 x 70 cm, sopiva kankaan koko olisi 45 x 80 cm.

Kangas nidotaan kiilapuiden ulkoreunoille tai taakse niittipyssyn avulla. Aloita nitominen niittaamalla ensin yksi niitti jokaiselle reunalle. Nitominen aloitetaan reunan keskeltä, edeten parin sentin välein kohti taulun kulmia. Saat kankaan tasaiselle kireydelle, kun nidot vuorotellen taulun vastakkaisia puolia.

Kun kiinnität kangasta, huolehdi siitä että kehikko pysyy muodossaan. Kun kaikki reunat ovat kiinni, ylimääräinen kangas leikataan mattoveitsen tai saksien avulla ja kankaan kulmat niitataan siististi taulun sivuille.

Pohja on valmis!

Maalausterveisin,

Liisa

 

✤ ✤ ✤

Taidekurssien maalauskursseilla puhumme aina myös luovuudesta ja koko luomisprosessista. Emme keskity vain tekniseen suoritukseen vaan otamme tarkasteluun myös sen, millaisia maalareita me itse asiassa olemme. Mikä on juuri meille haastavaa, ja miten voimme voittaa omat esteemme. Kursseillamme on tilaisuus pohtia itseilmaisua pintaa syvemmältä.

Katso kurssivalikoimamme alta: