TAIDEKURSSIT

Liisa Tuimala | 15.1.2018

Maalausnesteen valmistusÖljymaalauksessa käytetään ohentimina tärpättiä ja pellavaöljyä. Maalausneste sekoitetaan tilkasta tärpättiä, johon lisätään pellavaöljyä. Tärpätti ohentaa väriä tehokkaasti, mutta yksin käytettynä jättää maalatun pinnan kiillottomaksi ja hauraaksi. Kun tärpättiin lisätään öljyä, maalattu pinta saa kiiltoa. Yksinkertainen ja toimiva maalausneste syntyy, kun tärpättiä ja öljyä sekoitetaan suhteessa 1:1.

Markkinoilta löytyy myös valmiita maalausnesteitä. Nesteissä voi olla hieman eri aineita hieman eri suhteissa, mutta käytännössä maalausnesteet ajavat saman asian ja niiden tarkoitus on toimia hyvänä öljymaalin ohentimena.

Valmisneste tai itse sekoitettu neste toimii sellaisenaan kertamaalauksissa, jossa koko teos maalataan yhdeltä istumalta. Jos tavoitteesi on maalata teokseen useita kerroksia, maalausnestettä pitää muuttaa öljyisempään suuntaan jokaisella värikerroksella. Tästä lisää seuraavaksi.


Öljymaalausten kerroksellisuus

Tärpätin ja öljyn suhteesta riippuu, kuinka nopeasti maalattu pinta kuivuu. Tämä on oleellista, sillä öljymaalaukset tehdään perinteisesti kerroksittain. Kun väri sekoitetaan tärpättiin, pinta kuivuu nopeasti. Mitä enemmän nesteessä on öljyä, sitä hitaampaa kuivuminen on.

Jotta kuivuminen tapahtuisi tasaisesti eri kerrosten välillä ja jotta maalaus ei menisi kuivuessaan pilalle, pellavaöljyä lisätään maalausnesteeseen hieman aikaisempaa kerrosta enemmän. Periaate on, että päällimmäiset kerrokset ovat aina aikaisempia kerroksia öljyisempiä. Jos tauluun maalataan useita kerroksia, aivan ensimmäisen maalikerroksen ohentamisessa voi käyttää lähes puhdasta tärpätillä. Viimeisen maalikerroksen ohentamisessa taas käytetään nestettä, joka on hyvin öljyistä ja jossa on vain vähän tärpättiä mukana.

Miten käytännössä? Maalausnestettä ei ole pakko sekoittaa joka kerta alusta asti uudelleen, kun maalaustuokio alkaa. Käytännössä maalarit säilövät maalausnesteen seuraavaa kertaa varten ja lirauttavat siihen lisätilkan öljyä, kun aloittavat taulunsa seuraavan maalikerroksen maalaamista. Nesteen öljyisyyttä ei tarvitse mitata grammavaa'alla, vaan oleellisinta on se, että päälimmäinen kerros on aina hieman öljyisempi kuin edellinen kerros.

Maalausterveisin,

Liisa

 

ÖLJYMAALAUS HALTUUN -VERKKOKURSSI

Kahdeksan viikkoa kestävällä öljymaalauskurssilla opit öljymaalauksen perusteet kattavasti. Kurssi sisältää mielenkiintoisen teoriaosuuden, viikoittain ilmestyvät tehtävät sekä runsaasti lisämateriaalia, vinkkejä ja ideoita. Kurssi on kuvitettu upeilla, inspiroivilla kuvilla.

Matkallasi ovat mukana Taidekurssien opettajat, joilta voit kysyä kysymyksiä koko kurssin ajan. Sinulla on mahdollisuus keskustella myös muiden kurssilaisten kanssa ja jakaa ideoita.


Kurssilla saat vastaukset esimerkiksi seuraaviin kysymyksiin:

 • Miten välineiden kanssa toimitaan?
 • Mitä eroa on vesiliukoisilla öljyväreillä ja tavallisilla öljyväreillä ja miten niitä käytetään?
 • Miten maalausneste valmistetaan itse?
 • Miten kestävä maalauspohja rakennetaan itse?
 • Miten maalaaminen tapahtuu käytännössä?
 • Miten etäisyysvaikutelmaa luodaan?
 • Miten kannattaa luonnostella?
 • Mitä eri aineet tarkoittavat ja miten niitä käytetään?
 • Miten tehdään kerrosmaalauksia?
 • Miten veitsellä maalataan?
 • Mistä asioista rakentuu mielenkiintoinen ja katseet vangitseva maalaus?
 • Mistä luovuutta voi ammentaa?


Lue lisää kurssista täältä >

Voit liittyä mukaan myös suoraan tältä sivulta.✤ ✤ ✤

ÖLJYMAALAUS HALTUUN -KURSSI


KURSSIN KESTO: 8 viikkoa

KURSSIN HINTA: 187 €
Kun klikkaat painiketta, pääset antamaan tilaustietosi ja valitsemaan sinulle parhaan maksutavan. Muista rastittaa toimitus- ja maksuruudut valituiksi, kun teet tilausta. Voit maksaa myös osamaksulla.