TAIDEKURSSIT

Tuomas Tuimala

Lyijykynien teroittaminen oikeaoppisesti


Tänään haluan kertoa sinulle yhden helpon keinon, jonka avulla piirustuksistasi voi tulla parempia jopa välittömästi.

Piirtotaito on taito, joka on kaikkien ulottuvilla. Sen oppimiseen ei tarvita erityistä lahjakkutta tai kymmenien vuosien harjoittelua. Kuka tahansa voi tulla hyväksi piirtäjäksi helpommin ja nopeammin oikean tiedon avulla. Kun tietää, mitä tekee, voi välttää tuhlaamasta aikaa ja energiaa epäolennaisiin asioihin.

Joskus hyvin pienilläkin tiedon palasilla voi olla suuri merkitys. Siksi haluankin nyt antaa sinulle yhden tärkeän tiedon jyvän, joka auttaa sinua piirtämään paremmin. Kyseessä on kynien teroittaminen oikein.

Tekstin alussa näit kynän, joka on teroitettu tavallisella kynän teroittimella. Lopputulos on tyydyttävä, mutta ei suinkaan paras mahdollinen. Näin teroitetulla kynällä voi kyllä piirtää, mutta jos olet joskus nähnyt ammattilaisen piirtämässä niin huomaat, että kynät näyttävät tältä:

Kynien välillä on hyvin selvä ero. Ammattimaisesti teroitetussa kynässä terä on selvästi pidempi ja terävämpi. Se on itse asiassa neulanterävä. Tavallisella teroittimella et voi koskaan päästä tähän lopputulokseen. Mutta miksi kynä kannattaa teroittaa juuri näin?

Oikein teroitetulla kynällä voit piirtää tarkemmin ja piirtojälkesi on siistimpää. Vaikka piirtäisit tismalleen samalla tavalla kuin ennenkin, lopputulos näyttää paremmalta. Kuulostaa hyvältä. Lisäksi kun terä on pitkä, voit piirtää pitempään ja piirtämiseen ei tule häiritseviä keskeytyksiä.

Miten kynä sitten teroitetaan? Tarvitset siihen veitsen ja hiomapaperia. Näytän sinulle seuraavalla videolla, miten kynät kannattaa teroittaa.

Lyijykynän teroittaminen oikeaoppisesti

Kannustan sinua kokeilemaan kynien teroittamista näiden ohjeiden mukaan. Olen varma, että sinäkin voit tulla paremmaksi piirtäjäksi ja haluan tukea sinua tässä niin, ettei sinun tarvitse oppia kaikkea kantapään kautta. Piirtämisessä tieto on valtaa, ja oikean tiedon avulla voit tulla taitavaksi helpommin ja nopeammin.

Piirustusterveisin,

Tuomas