TAIDEKURSSIT

Tuomas Tuimala

Lyijykynän teroittaminen kaksivaiheteroittimella


Yksinkertainen tapa parantaa omaa piirtojälkeään on käyttää hyvin teroitettua kynää. Riittävän terävällä ja pitkällä grafiittiosalla pystyy piirtämään hyvin sekä ohutta että paksua viivaa. Ohut jälki syntyy terän kärjellä kun taas leveä jälki terän sivulla. Koska lyijykynä tylsistyy suhteellisen nopeasti, on hyvä jos kynän voi piirtämisprosessin aikana teroittaa helposti ja nopeasti.

Tavallisella teroittimella kynän teroitus on kyllä nopeaa, mutta lopputulos ei ole paras mahdollinen. Toisaalta puukon ja hiomapaperin avulla kynän saa todella teräväksi, mutta menetelmänä se ei ole kaikkein vaivattomin. Onneksi on olemassa kaksivaiheteroitin, jonka avulla kynän saa teroitettua helposti ja nopeasti todella teräväksi. Kaksivaiheteroittimen idea on se, että yhdessä ja samassa teroittimessa on kaksi toimintoa. Ensimmäisessä vaiheessa teroitetaan kynän puuosa ja toisessa vaiheessa kynän grafiittiosa.


Mikä teroitin?

Oman kokemukseni perusteella voin suositella KUMin valmistamaa Automatic Long Point -kaksivaiheteroitinta. Ainoana puutteena siinä on se, että sillä ei voi kuoria kynän puuosaa kovin paljoa. KUM:lla on myös toinen teroitin nimeltä KUM Masterpiece, jolla puuosaa voi kuoria niin pitkästi, kuin haluaa. Molempia teroittimia saa Suomesta. Oman teroittimeni ostin Clas Ohlsonilta. Masterpieceä Suomessa myy taidetarvikkeiden verkkokauppa Tempera.

Itse käytän kaksivaiheteroittimen rinnalla myös hiomapaperia. Sen avulla terän kärjen voi pitää terävänä niin kauan kuin grafiittiosaa on riittävästi jäljellä. Näin teroittaminen tapahtuu jouhevasti sykleissä niin, että kynää teroitetaan vuorotellen kaksivaiheteroittimella ja hiomapaperilla.

Seuraava video havainnollistaa kaksivaiheteroittimen idean.


Lyijykynän teroittaminen 2-vaiheteroittimella

Huomion kiinnittäminen teroittamiseen voi tuntua vähäpätöiseltä asialta, mutta ajattele tätä: Piirtämäsi kuva syntyy paperille ennen kaikkea kynän terän välityksellä. Kynän kärki on siis se välikappale, jolla siirrät mielesi ideat näkyvään muotoon. Piirtämisessä ei tarvita paljoa välineitä, mutta niiden välineiden, joita päätät käyttää, kannattaa olla parhaat mahdolliset ja parhaassa mahdollisessa kunnossa.

Kursseillamme opit hyödyntämään erilaisia välineitä optimaalisella tavalla. Ja koska piirtämisessä tieto on valtaa, kursseilla kerron sinulle kaiken sen, mitä sinun tulee tietää jotta voit piirtää upeita teoksia. Jos piirtäminen kiinnostaa sinua ja haluat kehittyä siinä, suosittelen sinua aloittamaan Piirtämisen perusteet -kurssista. Tämä kurssi on kattava paketti piirtämisen ydintaidoista ja sen avulla voit onnistua.

Piirustusterveisin,

Tuomas