TAIDEKURSSIT

Tuomas Tuimala | 24.8.2018

Helppo ja nopea tapa teroittaa hiilikynät


Hiilikynät ovat erittäin hyödylliset välineet taiteilijan työkalupakissa. Hiilikynät ovat hyvin monikäyttöiset, sillä niillä voi piirtää kaikkea aina nopeista luonnoksista valmiisiin teoksiin asti. Hiilikyniä voi käyttää myös lyijykynätöiden viimeistelyyn.

Kun piirretään millä tahansa kynillä, kynän terävyys osoittautuu tärkeäksi. Hiilikynien teroittaminen voi kuitenkin saada aikaan harmaita hiuksia, sillä hiilen rakenne on hauras. Tavallinen teroitin ei sovellu hiilikynien teroittamiseen kovinkaan hyvin, sillä sen kanssa terä katkeaa helposti.

Perinteinen tapa terottaa hiilikynä on käyttää jonkinlaista veistä tai terää ja viimeistellä terotus hiomapaperilla. Tämä menetelmä vaatii hiukan harjoitusta ja on jokseenkin hidas ja vaivalloinen. Jos haluat päästä terotusprosessissa helpommalla ja suoritua siitä nopeammin, hanki sopiva teroitin. Koska tavalliset, lyijykynille tarkoitetut teroittimet eivät sovellu hiilikynien terottamiseen, ratkaisu on veivattava pöytäteroitin.

Oman kokemukseni perusteella voin suositella Lyran veivattavaa teroitinta. Tällä teroittimella hiilikynien teroitus onnistuu vaivattomasti. Se teroittaa hiilikynät hyvin ja niin teräviksi, ettei terotusta tarvitse välttämättä viimeistellä hiomapaperilla. Lyran veivattavia teroittimia saa monesta paikasta, minä ostin omani Clas Ohlsonilta. Jotkut käyttäjät eivät ole olleet tyytyväisiä teroittimeen, ja parempiakin (ja kalliimpia!) teroitusvälineitä löytyy taidetarvikemarkkinoilta. Lyran teroitin on joka tapauksessa edullisimmasta päästä ja minusta se ajaa asiansa hiilikynien teroittamisessa.

Kun käytät veivattavaa teroitinta, on tärkeää lopettaa teroittaminen oikeassa kohdassa. Lopeta teroittaminen silloin, kun huomaat pyörittämisen muuttuvan kevyeksi. Tämä on merkki siitä, että kynä on riittävästi teroitettu. Jos jatkat teroittamista pidempään, hiili katkeaa. Kaikkein terävin lopputulos vaatii avuksi myös hiomapaperia. Kun hiot kynää teräväksi hiomapaperilla, pidä kynää vaakatasossa ja vedä kynällä viivoja itseesi päin samalla pyörittäen kynää. Näytän oheisella videolla, miten hiilikynän teroitus onnistuu.

Hiilikynän teroittaminen


LIITY MUKAAN PIIRUSTUSKURSSILLE!


Piirtämisen perusteet -kurssi on kattava ja paikoin hyvin syvällinenkin kurssi piirtämiseen ja piirtotaidon kehittämiseen. Kurssin aikana opettelemme toden teolla havainnoimaan näkemäämme ja siirtämään näitä havaintoja paperille tai luonnoksiksi.

Olitpa kiinnostunut realistisesta piirtämisestä, sarjakuvien tekemisestä, luonnostelutaitojesi kehittämisestä tai suoraan mielikuvituksesta piirtämisestä, tämä kurssi on sinua varten. Kurssilla opit tärkeitä piirtämisen ydintaitoja, joita voit soveltaa mihin tahansa piirtämiseen.

Piirtämisen perusteet -piirustuskurssi on Taidekurssien suosituin kurssi. Lue lisää esittelysivulta ja liity mukaan innostuneiden piirtäjien porukkaan.


LUE LISÄÄ JA LIITY MUKAAN >