Taideopetus kotiisi

Katso käynnissä olevat kurssimme sivuiltamme ja Innostu taiteesta. Opiskele silloin, kun se sinulle itsellesi parhaiten sopii.

Katso kurssimme

TUOMAS TUIMALA

Helppo ja nopea tapa teroittaa hiilikynät

Hiilikynät ovat erittäin hyödylliset välineet taiteilijan työkalupakissa. Ne ovat hyvin monikäyttöiset, sillä niillä voi piirtää kaikkea aina nopeista luonnoksista valmiisiin teoksiin asti. Hiilikyniä voi käyttää myös lyijykynätöiden viimeistelyyn.

Kun piirretään millä tahansa kynillä, kynän terävyys osoittautuu tärkeäksi. Hiilikynien teroittaminen voi kuitenkin saada aikaan harmaita hiuksia, sillä hiilen rakenne on hauras. Tavallinen teroitin ei sovellu hiilikynien teroittamiseen kovinkaan hyvin, sillä sen kanssa terä katkeaa helposti.

Perinteinen tapa terottaa hiilikynä on käyttää jonkinlaista veistä tai terää ja viimeistellä terotus hiomapaperilla. Tämä menetelmä vaatii hiukan harjoitusta ja on jokseenkin hidas ja vaivalloinen. Jos haluat päästä terotusprosessissa helpommalla ja suoritua siitä nopeammin, hanki sopiva teroitin. Koska tavalliset, lyijykynille tarkoitetut teroittimet eivät sovellu hiilikynien terottamiseen, ratkaisu on veivattava pöytäteroitin.

Oman kokemukseni perusteella voin suositella Lyran veivattavaa teroitinta. Tällä teroittimella hiilikynien teroitus onnistuu vaivattomasti. Se teroittaa hiilikynät hyvin ja niin teräviksi, ettei terotusta tarvitse välttämättä viimeistellä hiomapaperilla. Lyran veivattavia teroittimia saa monesta paikasta, minä ostin omani Clas Ohlsonilta. Jotkut käyttäjät eivät ole olleet tyytyväisiä teroittimeen, ja parempiakin (ja kalliimpia) teroitusvälineitä löytyy taidetarvikemarkkinoilta. Lyran teroitin on joka tapauksessa edullisimmasta päästä ja minusta se ajaa asiansa hiilikynien teroittamisessa.

Kun käytät veivattavaa teroitinta, on tärkeää lopettaa teroittaminen oikeassa kohdassa. Lopeta teroittaminen silloin, kun huomaat pyörittämisen muuttuvan kevyeksi. Tämä on merkki siitä, että kynä on riittävästi teroitettu. Jos jatkat teroittamista pidempään, hiili katkeaa. Kaikkein terävin lopputulos vaatii avuksi myös hiomapaperia. Kun hiot kynää teräväksi hiomapaperilla, pidä kynää vaakatasossa ja vedä kynällä viivoja itseesi päin samalla pyörittäen kynää. Näytän oheisella videolla, miten hiilikynän teroitus onnistuu.

Lämpimästi tervetuloa myös piirustuskursseillemme. Kursseillamme on kannustava ilmapiiri, joka saa osallistujat ylittämään itsensä. Moni on löytänyt itsestään aivan uusia kykyjä ja huomannut, että pystyykin piirtämään hienoja teoksia, vaikkei aluksi uskonut sen olevan mahdollista. Olen itse mukana piirustuskursseilla ja siellä voimme jatkaa keskustelua piirtämisestä.

Piirustusterveisin, Tuomas