TAIDEKURSSIT


Akryylimaalarin apuaineetAkryylimaalit ovat vesiohenteisia, joten alkuun pääset pelkällä pensselillä ja vedellä. Aika pian saatat kuitenkin huomata, että tietyistä apukeinoista olisi sinulle suurta hyötyä. Harrastus saakin huomattavasti lisää syvyyttä, kun alat käyttää akryylimaalauksen tukena varta vasten tähän tarkoitukseen suunniteltuja apuaineita. Listasin keskeisimpiä aineita ja vinkkejä, jotka lisäävät työskentelysi mielekkyyttä ja auttavat sinua luomaan parempia teoksia.


Maalausneste

Maalausnestettä käytetään maalien ohentamiseen. Maalausnesteenä voi käyttää pelkkää vettä, mutta vesi tekee väreistä helposti liian laihoja ja lopputulos saattaa kärsiä. Kun maalia ohentaa pelkällä vedellä, maalipinnasta voi tulla hauras ja kestämätön, sillä seos ei sisällä enää riittävästi sideainetta. Mitä enemmän väriä haluaa siis ohentaa, sitä tärkeämmäksi maalausnesteen käyttö tulee.

Akryylimaaleille tarkoitettu maalausneste lisää värien läpikuultavuutta ja tekee valmiista väripinnasta paremman näköisen. Markkinoilla on sekä mattapintaiseksi että kiiltäväpintaiseksi jättävää nestettä. Maalausnesteen käyttö ei vaikuta värien kuivumisaikaan.


Kuivumisen hidastin

Akryylimaalit kuivuvat nopeasti, mikä rajoittaa värien työstöä. Pelkkä vesi ei useinkaan riitä hidastamaan kuivumista, ja runsas vedenkäyttö saattaa ohentaa väriä liikaa. Kuivumisen hidastin antaa runsaasti lisäaikaa upeiden värisävyjen aikaansaamiseksi ja on oiva apu akryylimaalarille.


Värin paksuntaja

Värin paksuntaja tekee akryyliväreistä paksumpaa ja lisää huomattavasti palettiveitsen tai siveltimen vetojen näkyvyyttä. Apuaine ei muuta alkuperäistä väriä juurikaan, mutta vähentää jonkin verran värin kiiltävyyttä.


Pen cleaner -puhdistusneste

Tämä puhdistusaine soveltuu akryylimaalien poistoon siveltimistä, säiliö- ja tekniikkakynistä sekä kynäruiskuista. Pen cleaner poistaa tehokkaasti myös kuivuneen värin. Anna siveltimen olla liuoksessa pari minuuttia ja pyyhi puhtaaksi.


Maskikynä

Maskikynä on oiva apukeino tarkkojen rajausten tekemiseen. Maskikynällä saat jätettyä halutut kohdat maalaamatta. Levitä maskiainetta niihin kohtiin, joihin et halua maalin tarttuvan. Anna aineen kuivua ja maalaa teos normaalisti. Hiero maskiaine lopuksi pyyhekumilla pois. Maskikynä toimii parhaiten ohuehkon maalikerroksen kanssa.


Muovailupasta

Muovailupastan avulla voit tehdä reliefimäisiä ja veistoksellisia teoksia. Pasta levitetään maalauspohjalle haluttuun muotoon ja annetaan kuivua. Kuivunut pohja on halkeamaton ja sen päälle voidaan maalata sekä akryyli- että öljyväreillä.


Vernissa

Versissa viimeistelee akryylimaalauksen ja antaa työlle tasaisen kiillon. Aine sivellään / suihkutetaan työn pintaan maalauksen kuivuttua. Vernissa muodostaa työhön suojapinnan ja parantaa samalla värien näkymistä. Versissan ansiosta väriloisto tulee työssä halutulla tavalla esiin. Markkinoilla on sekä mattapintaisia että kiiltäviä vernissoja.

Maalausterveisin,

Liisa