Taideopetus kotiisi

Katso käynnissä olevat kurssimme sivuiltamme ja Innostu taiteesta. Opiskele silloin, kun se sinulle itsellesi parhaiten sopii.

Katso kurssimme

LIISA TUIMALA

9 ajatusta luovuuden kehittämiseksi

Oikeastaan kaikki ihmiset, joiden kanssa olen keskustellut luovuudesta, toivoisivat itselleen a) lisää luovuutta tai b) että nykyinen luovuuden taso pysyisi yllä. Vain jokunen on sanonut, että luovuutta olisi jotenkin liikaa, ja silloinkin henkilö on tarkoittanut ennemminkin sitä, että luovuuden purskahduksia pitäisi pystyä hallitsemaan paremmin. Luovuutta siis arvostetaan todella korkealle ja jos luovuutta ei ole, se koetaan ongelmaksi.

Vaikka kaikilla on mahdollisuus luovuuteen, kaikilla luovuus ei ilmene halutulla tavalla. Joku aiemmin luovaksi itsensä kokenut henkilö saattaa kokea, ettei pysty olemaan luova enää samalla tavalla kuin joskus ennen. Taiteilija saattaa kuvata, että hänen luovuutensa on jumissa. Luovuuden hiipuminen on todellakin mahdollista, ellei jopa todennäköistä. Yksilötasolla meitä kiinnostaa, kuinka hyvin pystymme hyödyntämään luovuuttamme, osaammeko käyttää sitä haluamissamme yhteyksissä ja olemmeko yleensäkään tilassa, jossa luova ajattelu pääsisi kukoistamaan.

Kokosin yhteen yhdeksän ajatusta ja neuvoa, joiden avulla voimme vaikuttaa luovuuteemme.

1. Tee luovuudesta päivittäinen tapa

Varaa joka päivä hetki aikaa luovuudelle. Opeta itsesi siihen ajatukseen, että teet jotakin luovaa tai luovuuttasi herättelevää päivittäin. Kun varaat luovuudelle päivittäisen hetken, luovien ideoiden kehittelystä alkaa muodostua hyvä tapa ja tottumus. Jos sinulla ei ole ollut tapana olla luova päivittäin, kehitä tuo tapa. Aloita viidestätoista minuutista.

2. Ole utelias

Useimmille ihmisille on tyypillistä pysytellä omalla mukavuusalueellaan ja niiden asioiden parissa, jotka hän jo hallitsee. Uuden kokeminen ja uuden tiedon hankkiminen on tietyllä tavalla raskasta, sillä se vaatii vaivannäköä ja ponnistelua. Pyri olemaan utelias vieraita asioita kohtaan. Hakeudu uusiin maisemiin, toimintamalleihin ja ihmissuhteisiin. Uudet kokemukset ovat luovuuden polttoainetta.

3. Huolehdi energiatasostasi

Lepää riittävästi ja syö ja juo hyvin. Jos sinun pitää saada jotakin valmista aikaiseksi ja olet tuottamassa jotakin uutta, tarvitset kaiken mahdollisen energian käyttöösi. Väsyneenä ja nälkäisenä aivotoimintasi kärsii, eikä luovalle ajattelulle yksinkertaisesti riitä energiaa. Pidä siksi energiatasosi kohdillaan, se edesauttaa luovaa työskentelyä.

4. Kirjoita asioita ylös ja pidä muistikirjaa

Kokeile vapaata kirjoittamista tai piirtämistä. Muistikirjaan tai luonnoslehtiöön raapustelu edesauttaa asioiden muuttumista konkretiaksi. Ideat eivät siis jää vain päähän pyörimään, vaan ne alkavat saada lihaa ympärilleen. Kirjoittaminen ja piirtäminen edesauttavat myös asioiden jäsentelyä, mikä sekin tehostaa luovaa työskentelyä.

5. Liiku

Tutkimusten mukaan liikunta edesauttaa luovuutta. Fyysinen aktiivisuus vapauttaa stressiä ja jännitystä, jotka ovat luovuuden esteitä. Liikunta "järjestää palikoita päässä", minkä seurauksena mielikuvitus ja ajattelu toimivat vapaammin. Lisäksi on havaittu, että säännöllisesti liikkuvat ihmiset suoriutuvat paremmin luovuutta vaativista tehtävistä kuin ne henkilöt, jotka liikkuvat vähän tai eivät lainkaan.

6. Muokkaa olosuhteesi luovuutta tukeviksi

Ala tiedostaa, mitkä asiat tukevat luovuuttasi ja mitkä eivät. Osa päivittäisistä tottumuksistasi saattavat olla luovuudelle haitallisia, joten pyri viilaamaan arkeasi parempaan suuntaan. Jos esimerkiksi elät kiireistä elämää ja sinulla on jatkuvasti monta rautaa tulessa, luovuus ei välttämättä ota herätäkseen, vaikka kuinka haluaisit. Ala siis raivata tilaa itsellesi kalenteristasi ja ala tiedostaa, mitä luovuus sinulta vaatii.

7. Vietä aikaa yksin

Kun haluat kehittää luovuuttasi tai saada seuraavan neronleimauksesi, vietä aikaa yksin. Poista häiriötekijät tai hakeudu paikkaan, jossa mielesi lepää. Kävely luonnossa tai istuskelu ja ihmettely voivat olla todella tehokkaita keinoja sille, että idea putkahtaa esiin. Kun jotakin uutta halutaan synnyttää, hiljaisuus ja rauha saattavat olla välttämättömiä.

8. Avaa silmäsi uusiin suuntiin

Luovuus ei ole lineaarinen prosessi, jossa yksi asia johtaa toiseen. Luovuus on pikemminkin "kuljeskelua sinne tänne". Luovalle ajattelulle on tyypillistä lateraalisuus eli se, että ideat yhdistyvät erikoisella tavalla ja ratkaisu saattaa löytä katselemalla sivuille. Siksi luovuutta ei kannata pakottaa tiukan järjen keinoin. Kannattaa mieluummin avata silmät uusille, erikoisille mahdollisuuksille.

9. Vahvista autonomiaasi

Luovuus kumpuaa yksilön mielestä käsin. Vaikka luovuus toki saa ruokaa kanssakäymisestä muiden kanssa, ihmiset ja runsas vuorovaikutus voivat olla uhka uusien ideoiden esiintulolle. Meillä on tapana varoa ajatustemme julkituontia jos arvelemme, että vastaanottaja ei ehkä hyväksy ideaa tai pidä sen esittäjää järkevänä.

Luovia ihmisiä yhdistää se, että he pystyvät säilyttämään luovan tapansa ajatella ja toimia silloinkin, kun he kohtaavat vastustusta ja lannistavia puheita. Luova ihminen kykenee säilyttämään visionsa ja työskentelemään sen eteen, vaikka muut eivät näe tai jaa visiota. Luovalle ihmiselle itsenäisyys – autonomia – nousee yhdeksi tärkeimmistä luovien ratkaisujen syntymisen edellytyksistä.

Rakkaudella, Liisa

Katso muut artikkelit