Oletko kamppaillut saman asian kanssa kuin monet meistä? Miten löytää oma tekniikka, tekemisen suunta ja juuri omaan persoonaan sopiva tyyli taiteilijana? Miten luoda uniikkia juttua?

Kun mietit kuuluisia maalareita menneisyydessä ja nykyisyydessä, heistä suurimmalla osalla oli (ja on) oma, kilometrien päähän asti näyttäytyvä tunnistettava tyylinsä. Ajattelehan Salvador Dalia, Vincent Van Goghia, Mark Rothkoa, Jackson Pollockia, Andy W.:tä… Tunnistaisit sekunnin murto-osassa kunkin maalarin taulun, jos sellaisen näkisit. Sinun ei tarvitsisi tuntea jokaista heidän maalaamaansa teosta erikseen, sillä tyyli itsessään kertoisi sinulle tarpeeksi.

Tiedät lisäksi, että menestyvän taiteilijan kannattaisi jo imago- ja kaupallisuussyistäkin kyetä rajaamaan omaa tekemistään edes jotenkin. Sekamelska ja eri tyylisuuntien sillisalaatti kun ei kumminkaan kiinnosta ketään. Mutta miten ihmeessä luoda oma yksilöllinen juttu?

Mitä tehdä, kun homma ei naksahda kohdilleen ei sitten millään? Jos kaipaat johdonmukaisuutta tekemiseesi ja haluat löytää oman, persoonaasi istuvan ja ulkoisestikin yhdenmukaisen tyylisuuntasi, tässä näkökulmaa asiaan. Ehkä tämä auttaa sinua menemään eteenpäin ja juuri sinulle paras tyyli alkaa löytyä.


Maalaa kaikkea

Voi tuntua turhauttavalta käyttää oman tyylin hakemiseen kuukausia tai jopa vuosia. Olen kuitenkin huomannut, että useimmille maalareille (minä mukaan lukien) onneen ei ole oikotietä.

Maalauksenopettajat sanovat kaikkialla, että paras tapa löytää oma tyyli on kokeilla ensin kaikkea mahdollista. Maalaamalla eri tekniikoilla ja tyyleillä opit kunkin tavan ”kielen”. Vasta kokemuksen kautta pystyt sanomaan, mikä maalauksen kieli puhuttelee juuri sinua ja millä kielellä haluat ilmaista itseäsi jatkossa. Ilman testausta et voi etukäteen tietää, mikä resonoi sinussa voimallisimmin.

Testaa siis eri tekniikoita ja tyylejä. Maalaa realismia, surrealismia, impressionismia ja kaikkea siltä väliltä. Kokeile töitä rajatuilla väripaleteilla ja testaa värejä, joita et muuten kokeilisi. Tee töitä veitsellä ja kokeile abstraktia ilmaisua.

Maalaamalla kaikkea sinulle vahvistuu käsitys siitä, että voit todellakin tulla maalarina miksi tahansa. Kokemus tällaisesta tekniikoiden hallinnasta on itsessään varsin voimauttava, ja se voi auttaa sinua päätymään omaan tunnistettavaan tyyliisi. Laajan osaamisen kautta voit alkaa tiivistää ilmaisuasi.


Haaste: ala maalata eri tyylisuuntia

Haastan nyt sekä itseni että myös sinut, joka vielä haet tyyliäsi, seuraavaan tehtävään. Tehdään testi ja kokeillaan vähintään kymmentä eri tyylisuuntaa. Maalataan useita tauluja aivan rauhassa. Kun saamme kokeilun päätökseen, olemme varmasti oivaltaneet itsestämme ja haluistamme jotakin uutta.


Todellinen haaste

Todellinen haaste piilee tyylin kehittymisen hitaudessa. Oman ilmaisun omalaatuisuutta ei pysty pakottamaan, eikä prosessia voi jouduttaa väkisin. Olen tämän itse kokenut ja joutunut nöyrtymään asian edessä.

Vielä hetki sitten olin vahvasti sitä mieltä, että tyylin pystyy kehittämään rajaamisen kautta. Olen rakentanut aikaisemmin yhden design-brändin, ja siellä rajaaminen toimi. Olen ollut myös mukana monissa liiketoimissa, ja sielläkin suunnat pystyi yksinkertaisesti vain päättämään. Olen luonteeltani järkivoittoinen ja ratkaisuhakuinen, joten ajattelin lapsellisesti, että sama toimii maalaamisenkin kanssa.

Kuinka väärässä olinkaan. Päätökset ja linjavedot veivät minut umpikujaan. Kaikki rationaaliset ajatukseni, kuten ”maalaan taulut vain tiettyyn värimaailmaan” tai ”lisään tämän elementin jokaiseen tauluuni” tuntuivat hetken päästä keinotekoisilta. Kikkailuni saivat tietoisen mieleni hykertelemään onnesta, mutta itse maalausprosessi tökki edelleen. Valmista ei alkanutkaan syntyä, vaikka oman tyylin piti olla kunnossa.

Maalaustaide, kun sen ottaa vakavasti, pistää ihmisen polvilleen.


Taidekurssien maalauskursseilla puhumme aina myös luovuudesta ja koko luomisprosessista. Emme keskity vain tekniseen suoritukseen vaan otamme tarkasteluun myös sen, millaisia maalareita me itse asiassa olemme. Mikä on juuri meille haastavaa, ja miten voimme voittaa omat esteemme. Kursseillamme on tilaisuus pohtia itseilmaisua pintaa syvemmältä.